از سرعت پایین لپتاپتان خسته شدهاید؟ شما نیز به دنبال روشی برای افزایش سرعت لپ تاپ خود هستید؟ما در این مقاله شما را با 8 راهکار اساسی و ساده برای بیشتر کردن سرعت کار لپتاپتان آشنا میکنیم.
معمولاً بعد از گذشت مدتی از خرید دستگاه، سرعت کار آن کاهش مییابد. این امر علتهای زیادی دارد، از جمله: قدیمی بودن هارد، اشغال شدن بیشتر فضای حافظه، عدم آپدیت بهموقع سیستمعامل و نرمافزارها و …
روزی که به خانه دوستم دعوت شده بودم، قرار بود یک گزارش مهم را برای رئیسم نوشته و تا شب ارسال کنم. به پیشنهاد دوستم، از لپتاپ او برای نوشتن گزارش استفاده کردم. (اما با چه مصیبتی!)
نزدیک به ۱۵ دقیقه روشن شدن دستگاه و اصطلاحاً بالا آمدن سیستم طول کشید. سپس تقریباً ۱۰ دقیقه باز شدن برنامه word زمان برد! از سختی ذخیره شدن مطالب هنگام نوشتن آنها در این برنامه هم که دیگر چیزی نگویم.
خوشبختانه یکی دیگر از دوستانمان در زمینه تعمیرات لپتاپ و کامپیوتر متخصص است. او علاوه بر تعمیر این دستگاه، دلایل کند شدن سرعت آن و راههای بهبود آن را نیز به ما یاد داد.
من نیز در این مقاله، این روشها برای افزایش سرعت لپ تاپ را برای شما توضیح میدهم.
برای افزایش سرعت لپ تاپ چهکار کنم؟
روشهای ساده و کارآمدی برای بالا بردن سرعت لپ تاپ وجود دارد. با این حال، قبل از یادگیری این راهکارها به عمر لپتاپتان نیز توجه کنید. اگر بیشتر از 5 سال است که در خدمت شماست، شاید وقت خریدن یک دستگاه جدید باشد.
بهطورکلی، برای ارتقا سرعت رایانه شخصی خود از ۳ بخش متفاوت میتوانید عمل کنید:
- انجام تغییرات در بخش سختافزار دستگاه
- انجام تغییرات سیستمی
- حذف یا جایگزینکردن اپلیکیشنهای مضر و بیاستفاده
در ادامه ما بهترین و کارآمدترین راهکارهای این 3 بخش را به شما معرفی میکنیم.
روشهای بالا بردن سرعت لپ تاپ (انجام تغییرات سختافزاری)
1. جایگزینکردن هاردهای قدیمی با هارد SSD
همگی باید از مخترع هاردهای SSD ممنون باشیم! استفاده از این هاردها بهجای هارد قدیمی HDD، از بهترین راهکارهای بالابردن سرعت دستگاه شماست.
درواقع سرعت انجام همه کارها (بوت کردن، راهاندازی یا بستن برنامهها و …) پس از جایگزینی هارد SSD، به طور قابلتوجهی بیشتر میشود.
البته امروزه بیشتر لپتاپها با این هاردها ساخته میشوند. اما اگر سیستم شما قدیمی و از نوع SATA باشد، با تغییر هارد آن به SSD متوجه منظور ما میشوید.
در مقایسهای که میان سرعت عمل سیستمها با هارد قدیمی و هارد پرکاربرد SSD انجام دادیم، نتایج زیر به دست آمدند:
برای راهاندازی برنامه Word با هاردهای قدیمی تقریباً ۳۱ ثانیه و برای راهاندازی این برنامه با هارد SSD، تقریباً ۲ ثانیه زمان لازم است!
مزایای استفاده از هارد SSD بهجای هارد قدیمی:
- این قطعه طول عمر بالایی دارد.
- کوچک و سبکوزن است.
- با توجه به مصرف برق کمترشان، عملکرد باتری نیز بهبود مییابد.
- مکانیکی نیستند؛ در نتیجه احتمال پاک شدن اطلاعات از آنها کمتر است.
- مقاوم در برابر ضربه و لرزش هستند.
معایب استفاده از هارد SSD بهجای هارد قدیمی:
- قیمت بالایی دارند.
- حجم کمتری از دادهها را ذخیره میکنند.
2. ارتقا RAM دستگاه
حافظه رم در مقایسه با حافظه داخلی، سرعت بیشتری دارد. پردازنده (CPU) دستگاه، برای دستیابی هر چه سریعتر به اطلاعات، از حافظه RAM استفاده میکند؛ بنابراین، با توجه به ارتباط مستقیم پردازنده با این حافظه، ارتقا آن اهمیت زیادی دارد.
البته این راهکار، به کارآمدی روش قبل (جایگزینکردن هاردهای قدیمی با هارد SSD) نیست!
از مزایای ارتقا حافظه رم، عملکرد بسیار بهتر سیستم در اجرای چندین برنامه بهصورت همزمان (Multi Tasking) است. ارتقا رم تا ۸ گیگابایت برای اکثر کاربران ایدهآل است.
روشهای بالا بردن سرعت لپ تاپ (انجام تغییرات سیستمی و نرمافزاری)
1. افکتهای تصویری را غیرفعال کنید
برای افزایش سرعت لپ تاپ دارای سیستم ویندوز، غیرفعالسازی افکتهای تصویری گزینه مناسبی است. البته به طور طبیعی، پس از انجام این کار دیگر تصویر صفحهنمایشتان چندان زیبا نخواهد بود.
برای غیرفعالسازی افکتهای تصویری ویندوز، مراحل زیر را انجام دهید:
- وارد بخش تنظیمات (settings) شوید:
System Advanced system settings
- روی گزینه Advanced کلیک کنید.
- از قسمت Performance گزینه Settings را انتخاب کنید.
- حال با کلیک کردن بر گزینه performance best for Adjust ، تمام افکتهای تصویری غیرفعال میشوند.
2. آپدیت درایورها و سیستم عامل برای ارتقا سرعت لپتاپ
سعی کنید همواره درایورهای دستگاهتان را از منابع مطمئن، بهروزرسانی کنید. این کار باعث بهبود سرعت لپتاپ، حل بعضی مشکلات احتمالی و همچنین ارتقا عملکرد سختافزاری آن میشود.
مزایای استفاده از بهروزترین نسخه هر سیستمعامل نیز که برای همه ما مشخص است. از جمله این مزایا، بالا بردن سرعت لپ تاپ است.
3. فعالکردن حالت Game mode (بازی)
در جدیدترین نسخه ویندوز 10، سازندگان یک ویژگی به نام “Game mode” یا حالت “بازی” را نیز به این ویندوز اضافه کردهاند. همانطور که از نامش پیداست، این قابلیت برای افزایش سرعت و بهبود عملکرد سیستم در زمان بازی طراحی شده است.
با این حال، بنا بر گزارش کاربران، هنگام استفاده از لپتاپ در صورت فعالبودن این قابلیت سرعت عمل سیستم آنها افزایش یافته است. (البته نهچندان چشمگیر!)
حالت بازی را باید بهصورت دستی در سیستم خود فعال کنید. برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:
- وارد بخش تنظیمات (Settings) سیستم شوید.
- در قسمت Game (بازی) گزینه Game mode (حالت بازی) را انتخاب کنید.
- دکمه مقابل این گزینه را بر حالت فعال قرار دهید.
علاوه بر زمان بازی، در دیگر مواقع بهویژه هنگام اجرای همزمان چندین برنامه، با فعالسازی این قابلیت سرعت سیستمتان (تا حدودی) بهبود مییابد.
4. بیشتر کردن سرعت لپتاپ با افزایش سرعت CPU
در ویندوز برای سرعت پردازنده، 3 نوع تنظیمات اصلی تعریف شده که ابتدا باید به طور مختصر با آنها آشنا شویم.
- حالت Balanced: معمولاً سرعت پردازنده به طور پیشفرض بر این گزینه تنظیم شده است. در این حالت اگر سیستم به توان بیشتری از CPU نیاز داشته باشد، بهصورت خودکار سرعت آن افزایش و در غیر این صورت کاهش مییابد.
- حالت Power saver: این حالت بهنوعی باعث صرفهجویی در مصرف انرژی دستگاه است. (برای مثال، سرعت پردازنده و نور صفحهنمایش کمتر میشود) در نتیجه، طول عمر باتری نیز افزایش مییابد.
- حالت High Performance: با قرارگرفتن تنظیمات در این حالت، پردازنده به طور مداوم در بیشترین توان و بالاترین سرعت خود قرار دارد؛ افزایش نور صفحهنمایش، استفاده بیشتر از هارددیسک و وایفای و … از نتایج این حالت است.
دو گزینه اول، بهترین انتخاب برای استفادههای معمولی از دستگاه هستند. با این وجود، اگر به دنبال استفاده نامحدود و پرسرعت از سیستم خود هستید، گزینه سوم (High Performance) برایتان بهتر است.
برای انتخاب و یا تغییر هرکدام از حالتها بهصورت زیر عمل کنید:
- وارد بخش Power options شوید.
- در کنار حالت مدنظرتان، گزینه Change plan settings را انتخاب کنید.
5. بستن برنامههای استارتآپ (Startup)
تقریباً همه اپلیکیشنهای سیستمتان با هر بار راهاندازی لپتاپ، به طور خودبهخود فعال میشوند. در نتیجه، از منابع و توان دستگاه شما (به طور مخفیانه) استفاده میکنند.
این ویژگی برای برخی برنامهها لازم است اما برای دیگر برنامهها تنها سرعت کار دستگاه را کم میکند. به همین دلیل، برای افزایش سرعت لپ تاپ این اپلیکیشنها را به طور دستی و به روش زیر غیرفعال کنید:
- ابتدا وارد منو Start لپتاپتان شوید.
- گزینه Task manager و سپس Startup را انتخاب کنید.
- در این بخش از میان لیست برنامهها، هرکدام که با شروع به کار سیستم نیازی به فعالیتشان نیست را انتخاب کنید. برای این کار روی اپلیکیشن موردنظر راست کلیک و سپس گزینه Disable را انتخاب کنید.
6. حذف نرمافزارهای اضافی برای افزایش سرعت لپ تاپ
کاهش فضای اشغال شده در حافظه دستگاهتان، باعث افزایش سرعت لپ تاپ میشود. ازاینرو، باید برنامههای بلااستفاده و اضافی را پاک کنید. برای این کار مراحل زیر را انجام دهید:
- وارد منو Start شوید.
- گزینه Add or remove programs را انتخاب کنید.
- در این قسمت اپلیکیشنهای موردنظرتان را انتخاب و Uninstall کنید.
بهترین راهکارهای افزایش سرعت لپ تاپ کداماند؟
تا به اینجا ۸ روش برای بالا بردن سرعت لپ تاپ را در دو بخش سختافزاری و نرمافزاری به شما معرفی کردیم. اکنون شما با توجه به شرایط و سلیقه خود یک یا چند گزینه از این راهحلها را انتخاب کنید.
علاوه بر این، ما در گیگتک برای آگاهی هر چه بیشتر شما عزیزان مقالات آموزشی «پاکسازی ویندوز از فایلهای غیر ضروری و افزایش سرعت آن» و «افزایش طول عمر باتری موبایل | معرفی 7 اشتباه مهلک!» را نیز منتشر کردهایم.
به نظر شما چه روشهای دیگری برای افزایش سرعت لپ تاپ مناسب هستند؟ حتماً پیشنهادتان را در قسمت کامنتها برای ما و دیگران بنویسید تا ما نیز از آن استفاده کنیم. اگر دوستانتان هم از سرعت پایین لپتاپشان کلافه شدهاند، حتماً این مقاله را با آنها به اشتراک بگذارید.