تا چه اندازه با فناوری و کاربردهای NFC آشنا هستید؟ آیا میدانید روزانه در جهان از این فناوری به طور گستردهای استفاده میشود؟
برای مثال برند خودروسازی،BMW در ساخت خودروهای جدید خود از فناوری NFC استفاده کرده است. همچنین اکثر تلفنهای همراه امروزه به این فناوری مجهز هستند.
خوب به یاد دارم که بیشتر از 10 سال پیش، هنگامی که برادرم از مدرسه به خانه برگشت برای اولین بار با واژه «بلوتوث» آشنا شدم. او میگفت با دوستانش قرار گذاشتهاند در اردوی مدرسه، گوشیهایشان را با خود ببرند تا آهنگهای جدید را برای هم بفرستند.
NFC نیز مانند بلوتوث، نوعی روش ارتباطی بیسیم و کاربرد NFC برای انتقال اطلاعات با استفاده از امواج رادیویی است. علاوه بر این، برای انجام عملیاتهای پرداخت، ورود و خروج به مکانهای امنیتی، (درست مانند فیلمها که از یک کارت برای دسترسی به یک مکان استفاده میشود) کاربرد دارد.
در ادامه این مطلب با این فناوری، نحوه عمل و کاربردهای گسترده آن به طور کامل آشنا خواهید شد.
NFC چیست؟
شما نیز تاکنون با انواع مختلفی از روشهای ارتباطی بیسیم آشنا شدهاید و از آنها استفاده کردهاید. از جمله این روشهای ارتباطی بیسیم، وای فای، بلوتوث و NFC هستند. NFC (Near Field Communication)، یک فناوری ارتباطی بیسیم است که با استفاده از امواج رادیویی برای ایجاد ارتباط در بین وسایل هوشمند، استفاده میشود.
کاربرد NFC بسیار گسترده است که میتوان از آنها به موارد زیر اشاره کرد:
- انجام خدمات مالی
- انتقال اطلاعات میان گوشیهای موبایل و گجتهای مجهز به این فناوری
- کنترل وسایل گوناگون
- استفاده در سیستمهای ایمنی
- ارائه اطلاعات مختلف و…
بعضی مواقع میشنویم که بهجای NFC کلمه RFID (Radio Frequency IDentification) را به کار میبرند و این یعنی اشتباهی فاحش!! زیرا NFC نسخه پیشرفتهتر RFID است؛ با این تفاوت که امواج RFID برد بیشتری دارند، درحالیکه برد ارتباطی NFC به ۴ اینچ محدود است.
همین برد ارتباطی محدود نیز دلیل مناسب بودن این فناوری برای استفادههای حساسی مثل خدمات پرداختی و باز کردن قفل درب ماشین یا مکانهای امنیتی، شده است.
فناوری NFC به دو دسته تقسیم میشود که در ادامه آن را معرفی میکنیم.
NFC انفعالی چیست؟
انواعی از دستگاههای مجهز به NFC اطلاعات را برای دیگر دستگاههای مجهز به این فناوری ارسال میکنند. درحالیکه، هیچگونه اطلاعاتی را از دیگر دستگاههای NFC دریافت و پردازش نمیکنند.
به این دسته از گوشیهای همراه و گجتهای مجهز به NFC، انفعالی (Passive) میگویند.
NFC فعال چیست؟
این دسته از دستگاهها، هر دو کار دریافت و ارسال اطلاعات را انجام میدهند. گوشیهای هوشمند از متداولترین مثالها برای NFC فعال است. کارتخوانهایی که در سیستمهای پرداختی عمومی مترو و اتوبوس نیز استفاده میشوند، در این دسته قرار دارند.
در ادامه با چگونگی عملکرد هر دو دسته از دستگاههای مجهز به NFC و کاربردهای NFC آشنا میشوید.
درباره نحوه عمل فناوری NFC چه میدانید؟
همانطور که پیشتر گفتیم، استفاده NFC برای ایجاد ارتباط بیسیم میان دستگاههای مجهز به آن در فاصلههای نزدیک (چندین سانتیمتر) است. برای استفاده از NFC لازم نیست هیچگونه تماس فیزیکی میان وسیلههای انتقال دهنده و دریافت کننده اطلاعات ایجاد شود.
برای مثال، گوشیهای همراه را هنگام استفاده از این فناوری، تنها لازم است در فاصله چند سانتیمتری از هم قرار داد. همچنین اگر میخواهید با استفاده از گوشی همراه خود یک عملیات پرداخت را با دستگاه پوز (که مجهز به سیستم NFC باشد) انجام دهید، کافی است گوشی خود را به دستگاه نزدیک کنید تا ارتباط میانشان برقرار شود.
در حقیقت، فناوری NFC برای انتقال اطلاعات از روش القاء الکترومغناطیسی استفاده میکند. درواقع دستگاه NFC فعال برای انتقال اطلاعات به دستگاه انفعالی، میدانهای الکترومغناطیسی را ایجاد میکند.
موارد استفاده NFC بسیار گسترده است که در ادامه معرفی میشوند.
چگونه تشخیص دهیم که گوشی همراه به ان اف سی مجهز است یا خیر؟
برای تشخیص این کار میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- سادهترین روش: به قسمت تنظیمات گوشی همراه بروید و واژه NFC را در آن جستجو کنید. اگر گوشی به این فناوری مجهز باشد، در قسمت نتایج این کلمه به شما نشان داده خواهد شد.
- گوشیهای اندروید چنانچه به این فناوری مجهز باشند، آیکون آن در بخش اعلانها (Notifications) دیده میشود.
- همچنین اگر باتری گوشی شما، یک تکه مستطیلی شکل با سیم صاف (آنتن ان اف سی) دارد و یا لوگوی آن بر روی باتری ثبت شده است، تلفن همراهتان مجهز به این فناوری است.
- روش سادهتر این که میتوانید با نزدیک کردن گوشی خود به یک سیستم مجهز به NFC، عملکرد آن را بررسی کنید. چنانچه گوشی شما مجهز به این فناوری باشد واکنشی از خود نشان خواهد داد.
- استفاده از برنامههایی مانند (NFC check by tapkey) نیز از دیگر راهکارها برای تشخیص قابلیت ان اف سی است.
کاربردهای NFC: 5 مورد از مهمترین استفادههای ان اف سی
این فناوری در زمینههای بسیار مختلف و وسیعی کاربرد دارد و یکی از پایههای اصلی فناوری است. با این حال، کاربردهای ان اف سی بیشتر برای ارائه خدمات حساس و نیازمند به ایمنی مانند خدمات مالی اهمیت بیشتری دارد. در ادامه به معرفی 5 مورد از رایجترین موارد استفاده NFC میپردازیم:
1. کاربرد NFC برای انجام انواع پرداختهای مالی
· پرداخت هزینه هنگام استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی:
شما نیز به یاد دارید که در گذشته قبل از سوار شدن به تاکسی، اول از شما میپرسیدند که آیا پول خرد همراه دارید یا نه؟ تا چند سال پیش، از بزرگترین مشکلات هنگام پرداخت کرایه تاکسی و اتوبوس، داشتن پول خرد و نقد بود.
امروزه بیشتر متروها و اتوبوسها مجهز به سیستم NFC هستند. اگر شما نیز گوشی مجهز به این سیستم را دارید، با نزدیک کردن گوشی خود به دستگاه NFC خوان، عملیات پرداخت انجام میشود.
· عملیاتهای پرداختی با تلفن همراه:
گوشیهای NFC، برنامههایی برای پرداختهای موبایلی دارند. اگر میخواهید هزینه خرید خود را پرداخت کنید، کافی است وارد برنامه شوید و رمز را وارد و سپس گوشی خود را به دستگاه پوز نزدیک کنید. در این روش، دیگر نیازی به استفاده از کارتهای بانکی ندارید و برای همین هم افراد کلاهبردار دیگر نمیتوانند از رمز کارت شما باخبر شوند و یا با دستگاههای کپی کارت مغناطیسی از آن کپی بسازند!!
همچنین باتوجهبه نوع گوشی همراهتان میتوانید از قابلیتهای Apple Pay، Samsung Pay و Android Pay استفاده کنید.
2. استفاده NFC در انتقال تصاویر از موبایل به تلویزیون.
خوب به یاد دارم که هروقت در بچگی به خانه مادربزرگ میرفتم، حتماً به سراغ آلبومهای عکس کودکی مادر و جوانی مادربزرگ و پدربزرگ میرفتم. تماشای آن عکسها حتی برای چندمین بار هم برایم لذتبخش و سرگرم کننده بود. اکنون نیز یکی از کارهایی که اغلب ما در جمعهای خانوادگی علاقهمند به انجام آن هستیم، مرور خاطرات، با تماشای عکسهایمان است.
اکثر تلویزیونهای جدید به فناوری NFC مجهز هستند. اگر گوشی شما نیز این قابلیت را دارد، میتوانید تصاویر دلخواهتان را با نزدیک کردن گوشی به بخشی از تلویزیون که دارای برچسب NFC است، انتقال دهید.
همچنین بعضی از انواع دستگاههای صوتی نیز مجهز به این فناوری هستند. با نزدیک کردن گوشی هوشمند به این دستگاهها، میتوانید موسیقی موردنظرتان را از دستگاه صوتی پخش کنید.
3. ساخت برچسبهای ارائه دهنده اطلاعات در زمینههای مختلف.
کاربرد NFC در رستورانها این است که با اسکن کردن برچسب آن میتوانید منو را مشاهده کنید. همچنین در فروشگاهها یا مکانهای تاریخی با اسکن کردن این برچسبها، میتوانید از اطلاعات و قیمت لباس و اطلاعات و تاریخچه مربوط به مکان دیدنی آشنا شوید.
4. انتقال اطلاعات میان گوشیهای هوشمند.
در گوشیهای مجهز به فناوری NFC، برای انتقال اطلاعات و دادهها با حجم پایین مانند ارسال شماره تلفن یا اسناد دیجیتالی استفاده میشود.
5. BMW: پیشرو در بهکارگیری NFC در ساخت خودرو
بعضی از سازندگان خودروها مانند BMW، از سوئیچهای اختصاصی برای خودروهای خود استفاده میکنند. این سوئیچها به فناوری NFC مجهز هستند و هنگامی که چیپ NFC به آنها نزدیک شود، درب خودرو باز میشود.
نفوذ استفاده NFC به تکنولوژی ایران
حتماً تاکنون نامهای سرویس NFC ایرانسل (کیف پول ایرانسل) و سرویس کیف پول همراه اول به گوشتان خورده است. این سرویسها برای استفاده از قابلیتهای فناوری NFC در ایران ساخته شدهاند.
کاربردهای NFC در این کیف پولها به گونهای است که میتوانید آنها را به عنوان جایگزین کارتهای پرداخت وسایل نقلیه عمومی استفاده کرد. همچنین بانکها مانند بانک ملت نیز شروع به توزیع تعداد زیادی دستگاه پوز مجهز به این فناوری کردهاند. در نتیجه با داشتن گوشیهای مجهز به NFC دیگر نیازی به کارتهای اعتباری برای عملیات پرداخت با این دستگاههای پوز را ندارید.
آیندهای در انتظار NFC چیست؟
همانطور که در بخشهای قبل گفتیم، NFC یک فناوری برای ایجاد ارتباط بیسیم با استفاده از امواج رادیویی است. کاربردهای NFC در زمینههایی مختلف مانند فروشگاهها، وسایل نقلیه، عملیاتهای پرداختی، موزهها و مکانهای دیدنی، رستورانها و … اهمیت دارد.
با این حال، امروزه بیشترین کاربرد NFC برای انجام فرایندهای حساسی مانند فرایندهای پرداختی است. زیرا خطر هک شدن و یا دیگر انواع کلاهبرداریهای رایج در سیستمهای استفاده از کارتهای اعتباری و برنامههای تلفن همراه را در پی ندارد.
پیش بینی میشود که این فناوری در آیندهای نزدیک رشد چشمگیری کند و حتی در سیستمهای تشخیص هویت و کارتهای هوشمند ملی نیز استفاده شود.
شما نیز در قسمت کامنتها دیگر کاربردهای فناوری NFC را برای ما بنویسید و با استفاده از لینک آموزش و معرفی ترفندهای موبایل میتوانید سایر مطالب ما را نیز مطالعه بفرمایید! فراموش نکنید این مقاله از گیگ تچ را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.