آیا میخواهید چنان شاتی بگیرید که مجری با تمام احساسی که دارد در آن ثبت شود؟ پس با ما همراه باشید تا نکات ضروری عکاسی صحنه را بشناسید.
تنها چیزی که جذابتر از تماشای یک برنامه زنده است؛ عکاسی کردن از آن برنامه و به نمایش گذاشتن صحنههای تاثیر گذارش خواهد بود. اگر تا کنون فکر میکردید تماشای یک تئاتر زنده (به عنوان عضوی از مخاطبان) هیجان انگیز و دراماتیک است؛ پس هنوز نیمی از جذابیت وحشتناک صحنه را هم لمس نکردهاید!
البته اجراهای صحنهای تنها محدود به تئاتر نیست. سخنرانیها، ارائههای صنعتی تبلیغاتی، کنفرانسها و کنسرتهای موسیقی نیز شامل همین دسته میشود. نکاتی که در ادامه بیان میگردد را میتوان در تمام دستههای عکاسی صحنه بهکار برد و نتیجه گرفت.
زودتر به آنجا بروید و لباسهای تیره بپوشید
هنگامی که قرار است از یک رویداد زنده عکاسی کنید؛ باید بهخاطر داشته باشید که این رویداد دیگر قابل تکرار نیست! بنابراین کارفرما یا هر شخصی که شما را استخدام کرده؛ کار را پیش خودش تمام شده در نظر گرفته است. بدین ترتیب شما نیز باید به این موضوع واقف باشید که لحظه به لحظه برنامه مهم است و باید آن را غنیمت شمرد.
بهترین پوشش برای عکاسان صحنه، لباس یکدست تیره درست مانند سایر عوامل پشت صحنه است. زیرا میتوانید بدون جلب توجه مجریان برنامه و ایجاد اختلال در کارشان، از این سو به آن سو بروید و شاتهای مورد علاقه خود را ثبت کنید.
زمان نیز اهمیت بسیار فراوانی دارد. هرگز تاخیر نداشته باشید. حتی اگر به اندازه کافی خوش شانس هستید که پیش از اجرای اصلی و برای تمرین گروه دعوت شوید؛ باید زودتر از زمان تعیین شده در محل حضور یابید. غذای مناسب بخورید و تنظیمات را برای اجرای اصلی آماده کنید.
دوربین و دیگر تجهیزات خود را در محل مناسبی قرار دهید. امنیت این مکان بسیار مهم است؛ بنابراین هر جایی را شایسته ندانید. برای شارژ باتریها، راهاندازی لپتاپ و نگهداری لنزهای اضافی مکانی را مشخص کنید که هم در مسیر رفت و آمد همه نباشد و هم بتوانید در کوتاهترین زمان ممکن به آنها دسترسی داشته باشید.
از قبل بهترین نقاط را شناسایی کنید
از فواید مهم بازبینی صحنه و شرایط پیش از اجرای اصلی، بهدست آوردن تسلط کافی بر محیط، برای انجام هرچه بهتر عکاسی است. پس از جایابی مناسب و استقرار، قهوه خود را بردارید و چند بار در کل سالن گشت بزنید. هرجایی که به شما اجازه فعالیت میدهد را شناسایی کنید تا هنگام اجرا از آن استفاده کنید. با این کار هم میتوانید تواناییهای خود را از پیش در محلهای گوناگون بسنجید و هم کادربندی مناسب برای هر مکانی را متوجه خواهید شد.
ضروری است که پیش از آغاز بهکار عکاسی از مراسم، نقشه و برنامهای برای خود تنظیم کرده باشید. برای دستیابی به نتیجه بهتر، نورپردازی سالن را در نظر بگیرید. در صورت امکان با مدیر گروه نورپردازی صحبت کنید و از برنامههایی که برای نورپردازی مراسم دارند؛ آگاه شوید.
شرایط صحنه را درک کنید
در اجراهای زنده دو دسته از افراد در درجه نخست اهمیت وجود دارند: اجرا کنندگان برنامه و مخاطبین که برای تماشا آمدهاند. شما و دیگر عوامل پشت صحنه در درجه دوم قرار دارید. بنابراین باید حواستان باشد کاری نکنید که سبب حواسپرتی مجریان شود یا میهمانان برنامه را آزرده خاطر کند. بدون شک تصاویر یک اجرای سرشار از احساسات ارزش بسیاری دارد و زمانی میتوانید چنین تصاویری ثبت کنید که مجریان معذب نباشند!
ثبت لحظاتی که تمام اجرا کنندگان به لنز خیره شدهاند یا تمام تماشاگران حس مشترکی را بروز دادهاند؛ بینهایت جذاب و جالب است. اما به چه قیمتی؟ اگر این کار شما سبب ایجاد حس ناخوشایندی در مجریان شود؛ شما شکست خوردهاید. بهتر است در حاشیه بمانید و تا جایی که میتوانید جلب توجه نکنید! عکاسی صریح یا عکاسی رک از بهترین راهها برای ثبت طبیعی صحنههاست.
استفاده از حالت بیصدا در دوربین
دوربینهای عکاسی معمولا حالتی دارند که صدای شاتر به حداقل خود میرسد. استفاده از این حالت در اجراهایی که سکوت وجود دارد (تئاتر، سمینار، سخنرانی، همایش و…) بهشدت توصیه میشود. زیرا ممکن است صدای شاتر قدری سبب حواسپرتی سخنرانان یا مجریان گردد. اگر دوربین شما چنین حالتی را ندارد؛ میتوانید از تجهیزاتی جایگزین استفاده کنید. استفاده از این حالت برای عکاسی خیابانی و مستند نیز کابرد فراوانی دارد و میتوانید به کمک آن، بدون جلب توجه عکاسی کنید.
فلاشهای جانبی خود را کنار بگذارید
استفاده از فلاشهای جانبی مانند Speedlight برای صحنه توصیه نمیشود. تابش شدید نور لحظهای فلاشها برای بازیگران، مجریان، خوانندگان و نوازندگانی که در حال اجرایی پر احساس هستند نه تنها هیچ جذابیتی ندارد؛ بلکه سبب سردرگمی و اختلال در کارشان نیز خواهد شد.
گروه نورپردازی صحنه وظیفه خود را بهخوبی میداند و اصلا نیاز نیست کار آنها را با فلاشهای خود خراب کنید. نوری که نورپردازان برای صحنه در نظر میگیرند؛ مناسبترین گزینه خواهد بود. زیرا عکاسی صحنه باید به روح اجرا وفادار بماند. عکسهای شما باید به تجربه تماشاگرانی که در سالن حضور داشتند نزدیک باشد. نور صحنه منحصربهفرد و گویا است. مهمتر از همه، این احساس را ایجاد میکند که عکسهای شما واقعا در صحنه گرفته شدهاند. بهتر است به سمت طبیعی شدن گام بردارید نه دیزاین صحنه!
نوع لنزها و کاربرد آنها در عکاسی صحنه
عکاسی از صحنه گرچه زیباست اما دشواریهای خودش را نیز دارد. بسیاری از ما با بیمهری کارگردانهای تئاتر یا مسؤلین برگزاری همایشها مواجه شدهایم. ممکن است شما را به پشت آخرین ردیف صندلیها بفرستند. ممکن است در جایی بسیار دور از صحنه اصلی شما را نگهدارند. در این حالت عکاسان استفاده از لنزهایی با فاصله کانونی بالا مانند ۲۰۰-۷۰ یا حتی ۶۰۰-۴۰۰ را به لنزهای کوتاهتر ترجیح میدهند.
استفاده از این لنزهای گرچه میتواند کمک شایانی در ثبت تصاویر به شما بکند؛ اما ممکن است صحنههایی را نیز از دست بدهید. اگر یکی از بازیگران تئاتر بخواهد از بیرون وارد صحنه شود و از کنار شما نیز عبور کند؛ با لنزهای بلند نمیتوانید از آنها عکاسی کنید. بنابراین نیاز به لنزهای کوتاهتر نیز خواهید داشت.
بهترین کار این است که لنز بلندی برای اعضای صحنه و سوژههایی که از شما دور هستند داشته باشید؛ لنزهای کوتاهی نیز برای سوژههای نزدیک و ثبت تصاویر واید از کل سالن. البته تعویض لنز نیز زمانبر است و امکان دارد صحنه را از دست بدهید. پس چکار باید کرد؟ توصیه میشود در این مواقع از دو دوربین متفاوت استفاده کنید تا زمانی را برای تعویض لنزها از دست ندهید. افزون بر این، تعویض لنز با عجله ممکن است سبب خسارات ناگواری شود.
نورپردازی را برای اهداف خود به خدمت بگیرید
نورپردازی در اجراهای صحنهای کلیات مشترکی با یکدیگر دارند. ممکن است دو تئاتر با مضمون مشابه یا کنسرتهای فراوانی دارای نورپردازی شبیه به هم باشند. نورپردازی از بالا برای تمرکز هرچه بیشتر بر سوژه، نورپردازی چند نقطهای، نورپردازی سرتاسر صحنه به صورت موازی یا مورب و مواردی از این دست، در بیشتر اجراها دیده میشود. بنابراین تا اندازهای میتوانید حدس بزنید که ممکن است چه روی دهد.
عکاسی از نزدیک یا حتی کلوزآپهای بازیگران، نوازندگان یا مجریان میتواند سرشار از انرژی و مفهوم باشد؛ بهویژه زمانی که نور صحنه بر آنها تابیده است. اما درک احساسات آنان به تنهایی و به دور از مجموعهای که در آن قرار دارند؛ برای مخاطب مشکل خواهد بود. ممکن است پرترههایی که از روبروی بازیگران تئاتر میگیرید؛ بسیار جذاب و دراماتیک باشد اما صحنههایی نیز وجود دارد که ارتباط بازیگران با یکدیگر میتواند جذابیت دوچندانی به تصاویر شما بدهد.
نور صحنه احتمالا از حال و هوای داستان پیروی میکند. ممکن است برای تکگوییها تنها یک فرنل از بالا روشن شود یا برای روشن کردن یک صحنه نورپردازی گوناگونی صورت گیرد. در این حالت باید افزون بر حس بازیگران و محل قرارگیری آنها، نوع نورپردازی و فضای داستان را نیز مد نظر قرار دهید و سپس شاتر را بفشارید.
هر قسمت از داستان را بگویید
بسته به اینکه چقدر درگیر موضوع صحنه (نمایش، کنسرت، سمینار و…) هستید؛ ممکن است بتوانید پیش از اجرا نیز چند شات زیبا و صریح ثبت کنید. البته توصیه نمیکنیم که با ورود به اتاق تعویض لباس، مزاحمتی برای گروه ایجاد کنید. با این حال امکان دارد که بازیگران و عوامل پشت صحنه در لحظهای که قدری کارشان کمتر شده بتوانند در کادر شما قرار گیرند. البته اخلاق حرفهای حکم میکند که ابتدا از آنها کسب اجازه کنید.
بعد از نمایش نیز میتوانید قدری بیشتر بمانید و عکسهای بکاستیج را بگیرید. عموما در بکاستیج میهمانان ویژه که افراد سرشناسی هستند حضور دارند. بنابراین ارزش این را دارد که بیشتر بمانید و این صحنهها را از دست ندهید. افزون بر این، پس از اجرا لحظههای شیرین بیشتری را میتوانید بیابید. زیرا استرسهای پیشین از بین رفته و همه از اتمام مراسم شادمان هستند. حتی ممکن است با یک جشن کوچک نیز از شما پذیرایی کنند!
عکاسی صحنه: یک شب به اندازه یک عمر خاطره شیرین
عکاسی از صحنه بیشک از جذابترین ژانرهایی است که میتوانید تجربه کنید. خاطره آن شب تا هفتهها و شاید سالها با شما بماند. بنابراین اگر فرصتی روی داد به هیچوجه آنرا از دست ندهید حتی اگر قرار باشد رایگان کار کنید! همراهی اجراکنندگان کوچک و بزرگ به شما موارد مهمی را خواهد آموخت که در تجربه حرفهای شما تاثیر ویژهای میگذارد.
برای شروع و هنگامی که هنوز گمنام هستید؛ از اجراهای کوچک درون کافهها یا حتی اجراهای خیابانی شروع کنید و رفتهرفته نمونه کارهای خود را ارتقا دهید. به کارفرمایان حق بدهید که حاضر نباشند در ابتدای کار با شمایی که هیچ تجربهای ندارید همکاری کنند. بنابراین از صحنههای کوچک شروع کنید تا به صحنههای بزرگ برسید.