اخیرا اطلاعات به دست آمده نشان دادهاند که گوشی های هوشمند تحت حمایت کمپانیهای اپل و گوگل بدون اجازه کاربران و حتی در حالت بیاستفاده نیز برخی دادههای گوشی را بررسی کرده و آنها را گزارش میکنند! با گیگتک همراه باشید.
بنا بر آخرین اطلاعاتی که پژوهشگران از اساتید دانشگاه دوبلین (Dublin) واقع در ایرلند منتشر کردهاند، گوشی های هوشمند ما حتی اگر به آنها اجازه دسترسی به اینترنت را هم ندهیم، به صورت خودکار برخی اطلاعات را برای اپل و یا شرکت گوگل ارسال میکنند.
به گفته آنها، گوشی های هوشمند تقریبا هر چهار و نیم دقیقه یکبار اطلاعاتی نظیر شماره سریال سختافزار دستگاه، شماره تلفن، آدرس وای فای و همچنین مشخصات مربوط به سیمکارت را همراه با برخی جزئیات دیگر برای اپل یا گوگل ارسال میکنند.
فکر میکنم تقریبا همه افراد بدانند که امروزه گوگل و اپل هردو از طریق گوشی های هوشمند اطلاعاتی را درباره کاربران رد و بدل میکنند؛ اما اگر ما از گوشی خود صرفا به عنوان یک تلفن همراه برای تماس گرفتن استفاده کنیم، آن وقت است که این سوال پیش خواهد که چرا اطلاعات ما به دست گوگل و اپل میافتد؟ با این وجود در این پژوهش ما نشان دادهایم که این دو کمپانی تا چه حد از اطلاعات گوشی را منتقل میکنند که دلیل آن هم هنوز مشخص نیست.
توجیه گوگل درباره گوشی های هوشمند
با وجود اطلاعات بررسی شده توسط پژوشگران دانشگاه ذکر شده، جالب است بدانید که گوگل این مورد را بیپاسخ نگذاشته و بسیار سریع جوابی مبنی بر تایید موارد گفته شدن را اعلام کرده است.
ماشینهای امروزی اطلاعات بسیاری را برای تامین سلامت راننده و همچنین حفظ امنیت ماشین با سازنده و همچنین کاربران مبادله میکنند؛ درحالی که روند کار گوشیهای هوشمند نیز دقیقا به همین شکل است. با این حساب اطلاعات ذکر شده در پژوهش مورد نظر نیز صرفا برای استفاده درست از سرویسها و همچنین به روزرسانی درجه امنیت محیط کابری برای افراد است.
این درحالی است که اپل درباره این اظهارات هنوز هیچ نظری را به ثبت نرسانده و سکوت پیشه کرده است.
آیا اندروید جاسوسی میکند؟
در گذشته یکبار استیو جابز (Steve Jobs) لقب اندروید را «جاسوس داخل جیب کاربران» نامید. با این وجود حال پس از گذشت مدتها از مرگ رئیس سابق و بنیانگذار شرکت اپل، ظاهرا گفتههای او تا حدودی درست بودهاند؛ چراکه طبق گزارشهای رسیده از پژوهش فوق، هر گوشی اندرویدی چیزی حدود ،۱ مگابایت فایل را طی ۱۲ ساعت آپلود کرده است، درحالی که گوشی های هوشمند اپل، تنها ۵۲ کیلوبایت را در همان بازه زمانی آپلود کرده بودند.
به علاوه، نکته دیگری که درباره این پژوهش وجود دارد درباره ارسال دادههای مربوط به آدرس وای فای خواهد بود که عملا میتواند اعلام کند که شما در کجا و نزدیک به کدام بخش از شهر و کاربر دیگر هستید. به هر حال این مورد از نظر قوانین امنیتی نوعی نقض بوده و در صورت اظهار رسمی ممکن است دو شرکت گوگل و اپل را به دادگاه بکشاند.
همچنین یکی از مواردی که امروزه تقریبا تمامی کاربران با آن آشنا هستند، این است که اپل و گوگل اطلاعات بسیاری را درباره وبگردی و همچنین خریدهای آنلاین ارسال میکنند تا پس از تشکیل یک پرونده مخصوص شما، تبلیغات آنلاین را متناسب با نیاز فراهم کنند که گرچه کار جالبی است اما حقوق امنیت کاربر را نقض میکند.
مسئله امنیت گوشی های هوشمند
هنگامی که صحبت از امنیت گوشی و همچنین سرقت دادهها بدون اجازه کاربر باشد، هر دو شرکت گوگل و همچنین اپل این مورد را قبول دارند که برخی دادهها توسط سیستم عاملهای اندروید و همچنین iOS از گوشی های هوشمند گرفته میشود.
با این حال چنان که به نظر میرسد، اپل در مورد این موضوع عملکرد بهتری دارد. طبق نوشته وبسایت رسمی این کمپانی، هیچچیز اطلاعات شخصی کاربران به هیچ وجه توسط شرکت اپل منتقل نشده و تمامی دادهها بدون استثنی درباره عملکرد سیستم خواهند بود. همچنین کاربران گوشیهای آیفون میتوانند این مورد را در دستگاه خود غیرفعال کنند که در منو Analytics and Improvements در بخش Privacy منو تنظیمات خواهد بود.
این در حالی است که به گفته پژوهشگران، کاربران نمیتوانند هیچ چیز درباره این انتقال داده را غیرفعال کنند و با این حساب، انتخاب گزینه فوق تنها این ارسال و دریافت اطلاعات بین گوشی و شرکت اپل را کمی محدود خواهد کرد.
همچنین دارندگان گوشیهای هوشمند نیز میتوانند اطلاعات منتقل شده بین گوشی و شرکت گوگل را بررسی کنند و با نصب برنامه Activity آن را زیر نظر داشته باشند. درحالی که این گزینه تنها باعث ارتباط و انتقال داده هرچه بیشتر شده و گوشی های هوشمند شما با اجازه یا بدون اجازه شما، برخی اطلاعات را برای شرکتهای سازنده سیستم عامل خود ارسال خواهند کرد.
منبع: Make Use Of