اگر مشتاق خرید آیفون ۱۳ هستید و یا حتی پیکسل ۶ چشم شما گرفته، ممکن است متوجه شوید که ویژگی دارند که چیز زیادی درباره آن نمیدانید: ایسیم. قابلیت eSIM یک نسخه کوچکتر و داخلی از سیم کارت سنتی است و به گوشی یا دستگاه هوشمند متصل میشود. اما eSIM چگونه کار میکند؟ این فناوری فعلا در این ایران قابل دسترسی نیست. اما ممکن است در آینده نزدیک قابل استفاده باشد. شاید هم فقط کنجکاو هستید در مورد ایسیم بیشتر بدانید. پس بیایید نگاهی به آن بیندازیم.
eSIM چیست؟
eSIM یک سیم کارت از پیش جایگذاری شده است. این سیم کارت جایگزینی برای سیم کارت فیزیکی است که در حال حاضر گوشیها را به شبکه تلفن همراه متصل میکند، اما ایسیم بسیار کوچکتر است. بزرگترین تفاوت بین ایسیم و یک سیم کارت فیزیکی این است که برخلاف سیم کارتهای سنتی، eSIM بر روی مادربرد گوشی (یا دستگاههای دیگر) ثابت میشود. بنابراین نیازی به وارد کردن آن ندارید و نمیتوانید آن را حذف کنید. این بدان معنا نیست که نمیتوانید شمارهتان را تغییر دهید یا شرکتهای مخابراتی را تغییر دهید، زیرا اطلاعات موجود در eSIM قابل بازنویسی هستند.
در واقع، تغییر یا تنظیم آن ممکن است حتی سادهتر باشد. لازم نیست منتظر بمانید تا سیم کارت جدیدی به شما تحویل داده شود. همه چیز میتواند بلافاصله با یک تماس تلفنی سریع اتفاق بیفتد. سیمکارتهای eSIM از همان فناوری استفاده میکنند و روی همان شبکههای GSM که سیمکارتهای معمولی استفاده میکنند، اجرا میشوند.
شرایط استفاده از ایسیم چگونه است؟
برای استفاده از سیمکارت الکترونیکی، باید با شرکت مخابراتی هماهنگ باشید که آن را ارائه میدهد و یک گوشی سازگار داشته باشید. اکثر اپراتورهای اصلی، از جمله AT&T و T-Mobile در ایالات متحده، EE در بریتانیا، و بیش از ۱۲۰ شرکت دیگر در سراسر جهان، پشتیبانی eSIM را ارائه میکنند. البته این فناوری هنوز در ایران در دسترس نیست. اما ممکن است به زودی در دسترس قرار بگیرد.
در حال حاضر از سیمکارتهای eSIM برای ارائه قابلیت دو سیمکارت در گوشیهای هوشمند، از جمله آیفون 12 و آیفون 13، پیکسل 5، سامسونگ گلکسی اس 21 اولترا، سامسونگ گلکسی اس +21 5G و دستگاههای کوچکتر مانند اپل واچ استفاده میشود. با گذشت زمان، همه گوشیها و تبلتها احتمالا به استفاده از eSIM روی خواهند آورد. اندازه بسیار کوچکتر آن به این معنی است که میتواند به یک ویژگی رایج در دستگاههای اینترنت اشیا تبدیل شود، اگرچه یک فناوری حتی جدیدتر و بسیار کوچکتر به نام iSIM نیز در گوشه و کنار وجود دارد.
چگونه eSIM با کد QR فعال میشود؟
همانطور که گفتیم فعلا این ویژگی در ایران در دسترس نیست. اما اگر در کشور دیگری هستید یا قصد مسافرت دارید به راحتی میتوانید از این ویژگی استفاده کنید. این موضوع بستگی به این دارد که چه دستگاهی دارید و آیا آن را با طرح تلفن همراه خریداری کردهاید یا طرح خود را جداگانه اضافه کردهاید. اگر طرح را جداگانه بخرید، یک کارت فعالسازی eSIM دریافت خواهید کرد که شامل یک کد QR است که باید آن را در گوشی خود اسکن کنید.
برای iOS به این ترتیب اقدام کنید:
به Settings > Cellular (یا Mobile Data) > Add Cellular Plan بروید، سپس زمانی که از شما خواسته شد کد را اسکن کنید.
برای اندروید به این ترتیب عمل کنید:
میتوانید eSIM خود را در Settings > Network & internet > Add راهاندازی کنید. دستورالعملهای روی صفحه را دنبال کنید و وقتی از شما خواسته شد استفاده از 2 عدد را انتخاب کنید. البته این ممکن است بسته به نسخه اندروید و گوشی شما متفاوت باشد. اگر Pixel را در Google Fi خریداری کنید، جزئیات eSIM شما بهطور خودکار به حسابتان مرتبط میشود.
هنگامی که اپل واچی را با طرح خریداری میکنید، سیمکارت الکترونیکی از پیش پیکربندی شده ارائه میشود، یا اگر این کار را نکنید، میتوانید جزئیات را از طریق برنامه اپل واچ اضافه کنید. در Samsung Galaxy Watch، باید تنظیمات را از طریق یک برنامه تلفن همراه در گوشی خود تکمیل کنید.
دستگاههای دو سیم کارته برای ارائه عملکرد کامل باید از DSDS (دو سیم کارت، آماده به کار دوگانه) پشتیبانی کنند. این موضوع در iOS 13 به بعد و در اندروید 10 و بالاتر در دسترس است. DSDS هر دو سیم کارت را قادر میسازد تا به طور همزمان به یک شبکه متصل شوند. هنگامی که آن را تنظیم میکنید، باید انتخاب کنید که از کدام خط به عنوان خط پیش فرض خود استفاده خواهید کرد.
مزایای eSIM چیست؟
مزیت اصلی eSIM این است که واقعا کوچک است. سیمکارتهای نانو در حال حاضر بسیار کوچک به نظر میرسند، اما با مساحت ۱۰۸.۲۴ میلیمتر مربع (۰.۱۷ اینچ مربع)، در واقع بیش از سه برابر بزرگتر از eSIM هستند که فقط ۳۰ میلیمتر مربع (۰.۰۵ اینچ مربع) است. این میزان قبل از اینکه حتی اندازه اضافی جای سیم کارت و کارتخوان داخل دستگاه را در نظر بگیریم، محاسبه شده است. این بخشها دیگر با فناوری تعبیه شده مورد نیاز نیستند.
این ویژگی نه تنها فضای اضافی را برای سایر اجزا یا شاید یک باتری بزرگتر فراهم میکند، بلکه سازندگان را قادر میسازد تا طرح داخلی دستگاههای خود را تغییر دهند. نیازی نیست که eSIM نزدیک لبه گوشی باشد و میتواند دستگاههای ضد آب را حتی آسانتر کند. برای ما کاربران نیز مزایایی دارد. هیچ کارتی برای کار کردن وجود ندارد و در صورت نیاز به خارج کردن جای سیم، نیازی به زحمت نیست.
همانطور که دیدیم، سیمکارتهای الکترونیکی دستگاهها را قادر میسازند تا قابلیتهای دو سیمکارت را به راحتی ارائه دهند. اگر میخواهید شمارههای شخصی و کاری را جداگانه نگه دارید یا اگر به خارج از کشور سفر میکنید، این ویژگی ایدهآل است. گوشیهای دو سیم کارته، اتصال به شبکه محلی را بسیار آسانتر میکنند و از هزینههای رومینگ گرانی که انتظار دارید در برنامه معمول خود بپردازید، اجتناب میکنند.
معایب eSIM چیست؟
نقطه ضعف اصلی eSIM این است که هنگام تعویض گوشی، ممکن است مشکل ساز شود. شما نمیتوانید به سادگی سیم کارت را از یک دستگاه بردارید و آن را در دستگاه دیگری قرار دهید. همچنین تست مشکلات دستگاه را دشوارتر می کند. در حال حاضر، هنگامی که مشکل اتصال یا سیگنال دارید، یک آزمایش آسان این است که سیم کارت خود را به تلفن دیگری وارد کنید تا بررسی کنید که آیا مشکل از شبکه یا دستگاه است. شما نمیتوانید این کار را با سیم کارت الکترونیکی انجام دهید.
و سپس این واقعیت وجود دارد که فناوری های جدید مدتی طول میکشد تا به جریان اصلی تبدیل شوند. پشتیبانی و در دسترس بودن eSIM هنوز بسیار محدود است، اگرچه با پشتیبانی اپل، سامسونگ و گوگل، احتمالا این مورد تغییر خواهد کرد.
چه دستگاه هایی از eSIM استفاده می کنند؟
سریهای آیفون 12 و آیفون 13، بهعلاوه دستگاههای قدیمیتر آیفون 11، XS، و XR همگی از سیمکارت الکترونیکی در کنار سیمکارت نانو استفاده میکنند. آیفون SE کوچکتر نیز از eSIM پشتیبانی می کند.
- گوشیهای پیکسل گوگل از زمان پیکسل 2 دارای تنظیمات eSIM-nano-SIM یکسان هستند، از جمله Pixel 5a 5G و Pixel 6.
- گوشیهای سامسونگ، از جمله سری گلکسی اس 20 و اس 20 FE، گلکسی اس 21 اولترا 5G و گلکسی اس 21 پلاس 5G، فولد و زد فلیپ و سری نوت 20 از سیمکارت پشتیبانی میکنند.
- P40 و P40 Pro هواوی از eSIM پشتیبانی می کنند.
- Surface Duo مایکروسافت از eSIM پشتیبانی می کند.
- Moto Razr 2019 همچنین از eSIM پشتیبانی می کند.
تلفنهای اندرویدی بیشتری همواره از فناوری جدید استفاده میکنند، بنابراین احتمال زیادی وجود دارد که گوشی بعدی شما این ویژگی را داشته باشد. همانطور که در مورد سایر دستگاهها، نسخههای تلفن همراه اپل واچ، سامسونگ گلکسی واچ و هواوی واچ از جمله مواردی هستند که از eSIM استفاده میکنند. پشتیبانی از eSIM در ویندوز 10 و ویندوز 11 نیز وجود دارد، بنابراین لپتاپهایی که همیشه متصل هستند، ممکن است در آینده رایجتر شوند.
با سیم کارت خود کارهای بیشتری انجام دهید
eSIM تا حد زیادی آینده گوشیهای هوشمند و دستگاههای هوشمند است. حتی اگر اکنون آن را ندارید، احتمالا تلفن بعدی شما از آن استفاده خواهد کرد.