رابط کاربری One UI سامسونگ یکی از محبوبترین رابطهای کاربری اندروید و حتی به نوعی یکی از برگهای برنده گوشیهای سامسونگ محسوب میشود. از زمان معرفی نخستین نسخهی One UI که بر مبنای نسخهی نهم اندروید عرضه شد، تا آخرین نسخهی اصلی آن یعنی One UI 3 که بر مبنای اندروید ۱۱ توسعه یافته است، سامسونگ چندین و چند قابلیت و ویژگی جدید و اصلاحات و بهبودهای زیادی در این رابط کاربری ایجاد کرده و توانسته است آن را به یکی از بهترین رابطهای کاربری اندروید تبدیل کند.
اما مدتی میشود که گوگل به صورت رسمی دوازدهمین نسخه از سیستمعامل اندروید را نیز معرفی کرده و نسخههای بتای آن نیز برای برخی گوشیها منتشر شده است. گوگل در این نسخه از سیستمعامل اندروید، تغییرات زیادی انجام داده و حتی میتوان این آپدیت را بزرگترین آپدیت اندروید در چند سال اخیر دانست.
همان طور که احتمالا تمام طرفداران سامسونگ میدانند پس از عرضهی نسخهی جدید اندروید، سامسونگ نیز نسخهی جدیدی از One UI که احتمالا One UI 4.0 نام خواهد گرفت معرفی خواهد کرد. با توجه به زمان عرضهی اندروید ۱۲، پیشبینی میشود که سامسونگ نیز رابط کاربری خود را در اواخر تابستان یا اوایل پاییز امسال معرفی کند و با توجه به پیشینهٰی سامسونگ احتمالا میتوانیم تا پایان سال ۲۰۲۱ شاهد عرضهی این نسخه برای گوشیهای پرچمدار این شرکت باشیم.
در ادامه به بررسی برخی ویژگیها و قابلیتهایی خواهیم پرداخت که طبق شواهد و شایعات، انتظار دیدن آنها در نسخهی بعدی One UI یعنی One UI 4.0 را داریم.
۱. یک رابط کاربری کاملا بدون تبلیغ
در حال حاضر، تبلیغات آزاردهنده یکی از بزرگترین معایب رابط کاربری One UI سامسونگ محسوب میشود. در برخی مناطق این تبلیغات بیشتر و آزاردهندهتر است و برای کسی که مبلغ زیادی برای خرید گوشیهای این شرکت، به خصوص گوشیهای پرچمدار آن هزینه کرده است این تبلیغات به هیچوجه قابل قبول نیست. برخی از این تبلیغات به صورت اعلان به کاربر نمایش داده میشوند و از طریق تنظیمات گوشی قابلیت مسدود کردن آنها وجود دارد و برخی دیگر از تبلیغات درونبرنامهای نیز وجود دارد که امکان مسدود کردن آنها برای کاربران دیده نشده است.
به هر حال این احتمال وجود دارد که سامسونگ در نسخهی بعدی One UI این موضوع را به کلی برطرف کند و در One UI 4 شاهد یک رابط کاربری کاملا بدون تبلیغ باشیم.
۲. بخش اعلانات کاربرپسندتر
به محض اینکه تلفن خود را روشن کنید یا آن را به اینترنت متصل کنید، تعداد زیادی نوتفیکیشن از برنامههای مختلف و گوناگون، مانند پیامرسانها برنامههای سلامتی، شبکههای اجتماعی و… دریافت خواهید کرد. نوتفیکیشنها یکی از اساسیترین قسمتها و یکی از بخشهای جدانشدنی تلفنهای هوشمند محسوب میشوند، با این حال نحوهی ارائهی آنها در نسخههای کنونی رابط کاربری One UI چندان مناسب به نظر نمیآید.
در رابط کاربری سامسونگ نوتفیکیشنها به خلاصهترین شکل ممکن به کاربر نمایش داده میشوند و امکان ریپلای کردن یا مارک کردن پیام به عنوان یک پیام خوانده شده، در این بخش وجود ندارد. البته کاربران میتوانند از طریق تنظیمات وضعیت نمایش نوتفیکیشنها را تغییر داده و نحوهی نمایش اعلانات را به حالت detailed تغییر دهند تا این امکانات همانند نسخهی خام اندروید در اختیارشان قرار بگیرد. اما در این حالت نمیتوان از قابلیتهای دیگر، مانند edge lighting استفاده کرد.
این انتظار وجود دارد که سامسونگ در نسخهی جدید One UI 4.0 این بخش را تا حد زیادی بهبود دهد و بتواند خود را به رقبای اصلیاش نزدیکتر کند. از نمونههای پیادهسازی مناسب بخش اعلانات میتوان به قابلیت صفحهنمایش همیشه روشن یا شیوهی نمایش پاپآپهای گوشیهای پیکسل اشاره کرد.
۳.منوی پاور پیشرفتهتر One UI 4.0
دکمهی کناری گوشیهای سری گلکسی که بیشتر با نام کلید پاور شناخته میشود، دو نقش اساسی داشته و به عنوان کلید پاور یا خاموش روشن کردن دستگاه و همچنین برای دسترسی به بیکسبی کاربرد دارد. اما سامسونگ برخلاف اکثر رقبا قابلیت کنترل لوازم خانگی هوشمند را برای این کلید در نظر نگرفته است. قابلیتی که میتواند کلید پاور را بسیار کاربردیتر از پیش کند.
اگر از وسایل هوشمند خانگی مانند چراغها یا اسپیکرهای هوشمند استفاده کرده باشید کمبود چنین قابلیتی را حتما به خوبی احساس کردهاید. این احتمال وجود دارد که سامسونگ در نسخه جدید رابط کاربری One UI 4.0 خود، به این موضوع رسیدگی کرده و دکمهی کناری گوشیهای خود را کاربردیتر طراحی کند.

۴. انیمیشنهای باز کردن قفل با اثرانگشت
صفحه باز کردن قفل در تلفنهای هوشمند، نخستین صفحهای است که کاربران با آن مواجه میشوند و از همین رو ظاهر این صفحه از اهمیت زیادی برخوردار است. با پیشرفت تلفنهای هوشمند، نحوهی باز کردن قفل گوشیها از حالت وارد کردن رمزعبور و پترن، به باز کردن گوشی با سنسور اثرانگشت رسیده و هم اکنون بسیاری از گوشیها از سنسور اثرانگشت زیر نمایشگر استفاده میکنند.
بسیاری از کمپانیها استفاده از این سنسور را با استفاده از افکتهای اینتراکتیو، بسیار جذابتر و کاربرپسندتر کردهاند. سامسونگ نیز میتواند با اضافه کردن انیمیشنها و افکتهای جذاب و اینتراکتیو، تجربهی کاربری جذابتری را برای کاربران خود رقم بزند.
۵. منوی اپلیکیشن عمودی
یکی از مشکلات One UI که خصوصا در گوشیهایی با صفحه نمایش بزرگ بیشتر به چشم میآید و سامسونگ هنوز اقدامی برای رفع آن نکرده است، منوی برنامههای افقی در این رابط کاربری است. به شکلی که کاربر نمیتواند به شکل عمودی (بالا به پایین و برعکس) بین برنامهها گشتوگذار کند و برای دیدن منوی برنامهها باید حتما آنها را از چپ به راست یا برعکس سوایپ کند. بدین ترتیب باز هم دسترسی به برنامههایی که در بخش بالایی صفحه قرار دارند سخت است.
اکثر گوشیهای اندرویدی از فهرست اپلیکیشنهای عمودی استفاده میکنند اما منوی اپلیکیشن افقی به نوعی به امضای کار سامسونگ تبدیل شده است و سالهاست که از این طراحی در گوشیهای خود استفاده میکند.
این احتمال وجود دارد که سامسونگ بالاخره استفاده از این طراحی را در نسخهی جدید خود کنار گذاشته و منوی اپلیکیشنهای عمودی را به رابط کاربری One UI 4.0 خود اضافه کند. این قابلیت به خصوص برای افرادی که از گوشیهای با صفحهنمایش بزرگ استفاده میکنند میتواند بسیار کاربردی باشد.
اینها تنها برخی از حدسها و شایعاتی بودند که در رابطه با نسخهی جدید رابط کاربری One UI 4.0 سامسونگ مطرح هستند. برای اطلاع از جزئیات و اخبار بیشتر در این زمینه باید تا زمان معرفی رسمی سامسونگ و یا درز اطلاعات بیشتر منتظر ماند.