شرکت ادوبی به تولید نرمافزارهای حرفهای گرافیکی شهرت دارد. افزونبر فتوشاپ، این شرکت برنامههای تخصصی دیگری مانند Lightroom برای عکاسان، Premier برای تدوین فیلم، ایلستریتر و in Design برای طراحان گرافیک، Adobe Audition برای ویرایش صدا و… تولید کرده است. فتوشاپ، شناخته شدهترین محصول این شرکت است که عموم مردم تا اندازهای از آن آگاهی دارند. فتوشاپ برنامهای چند منظوره است که هم برای ویرایش تصاویر و هم تولید طرحهای گرافیکی از آن استفاده میشود.
بدون شک ادوبی را میتوان مهمترین کمپانی در تولید نرمافزارهای گرافیک دانست که بسیاری از هنرمندان حرفه خود را مدیون آن هستند. دراین نوشتار به مقایسه و بررسی Adobe Lightroom و Adobe Bridge، دو نرمافزار مهم و تقریبا مشابه از این شرکت، پرداخته و نقاط برتری هریک به دیگری را بیان خواهیم کرد. بنابراین اگر هنوز نمیدانید از کدام یک استفاده کنید؛ این نوشتار میتواند تردید شما را از بین ببرد.
Adobe Bridge
این برنامه از تولیدات بسیار جدید ادوبی میباشد که چرخه برنامههای این شرکت را کامل میکند. پیشتر نسخه آزمایشی این برنامه با نام Adobe Creative Suite V2 منتشر شده بود که استقبال خوب کاربران، این شرکت را به تولید نسخه پایدار تشویق کرد.
سرانجام ادوبی در ژانویه امسال، نسخه نهایی این برنامه را با نام ادوبی بریج روانه بازار کرد. فضای ابریِ اشتراکی ادوبی که Creative Cloud (CC) نام دارد؛ مشکلات بسیاری از جمله نبود فضای کافی برای ذخیره فایلها، پشتیبانگیری سریع، دسترسی آسان و موارد دیگری ازاین دست را برطرف کرده بود. اما همچنان نیاز به یک مدیریت کننده فایل در این بستر وجود داشت. بدین ترتیب شرکت ادوبی نرمافزار Adobe Bridge را ساخت تا کاربران بتوانند به کمک آن فایل ذخیره شده خود را مدیریت کنند. بنابراین اگر شما نیز از کاربران برنامههای ادوبی هستید؛ داشتن این برنامه میتواند تجربهای نوین و بهتر در اختیارتان قرار دهد.
همانگونه که از نام این نرمافزار برداشت میشود؛ قرار است پلی بین دیگر تولیدات این شرکت باشد. بدین ترتیب که شما با نصب این برنامه توانایی دسترسی و مدیریت بسیاری از تصاویر و پروژههای خود که در فضای ابری شرکت ادوبی آپلود کردهاید را خواهید داشت.برای مثال در نظر بگیرید طرحی گرافیکی در ایلستریتر انجام دادهاید و در فضای ابری ادوبی آپلود کردهاید. حال اگر این طرح نیاز به اصلاحاتی در فتوشاپ داشته باشد؛ میتوانید بهسادگی و بهوسیله Adobe Bridge به آن دسترسی داشته باشید.
البته تواناییهای این نرمافزار بیش از این است. بهطور کلی مدیریت کامل آرشیو تصاویر، تغییر نام هریک، مشاهده و تغییر مشخصات تصاویر، برچسب زنی، جستجوی بسیار پیشرفته (نام فایل، تاریخ ایجاد، تاریخ اعمال تغییر، مشخصات دوربین و…) ایجاد مجموعه تصاویر، ایجاد فایل PDF را میتوان در دسته تواناییهای این نرمافزار قرار داد. افزونبر این، توانایی نسبی در ویرایش رنگ و نور، فیلتر گذاری، اعمال HDR بر تصاویر، تصحیح اعوجاج لنز و دیگر موارد پایهای را دارد.
همین توانایی برخی را میان انتخاب این نرمافزار و Lightroom سردرگم کردهاست. برای پاسخ به این پرسش که کدام یک کارآیی بیشتری دارند؛ بایستی تواناییهای نرمافزار دیگر را نیز بررسی کرده و سپس به سراغ مقایسه آنها برویم. اما پیش از آن، مزایا و معایب Adobe Bridge را فهرستوار از نظر میگذرانیم.
مزایا
- بهترین در مرور و مدیریت فایلها
- ساختار فایل سیستم شما بدون تغییر باقی خواهد ماند
- مشاهده سادهتر مشخصات مخفی تصاویر در مقایسه با لایتروم
- بدون نیاز به وارد کردن، فایلها همواره روی فضای شما وجود دارد
- ارائه اطلاعات مخفی بیشتر و خروجی سادهتر در مقایسه با لایتروم
معایب
- انتخابی برای انجام تمام کارها نیست
- ابزار ویرایش داخلی ندارد
- ممکن است برخی عکاسان نتوانند به خوبی با این نرمافزار کار کنند.
Adobe Lightroom Classic
بدون شک Lightroom یکی از خلاقانهترین ابزارهای ویرایش عکس، ساماندهی به تصاویر و دستکاری آنهاست. نزدیک به یک دهه است که این نرمافزار نوک پیکان ویرایشگر تصویر است و تمامی عکاسان به نوعی با آن سروکار دارند. پیش از Lightroom، فتوشاپ تنها گزینه عکاسان بود و تصاویر خود را به کمک این برنامه ویرایش میکردند.
با عرضه Lightroom، آوازهاش به تندی میان عکاسان گسترش یافت و به انتخاب نخست آنها برای ویرایش تبدیل شد. دلیل این موضوع، عملکرد تخصصی لایتروم در زمینه تصویر و ویرایش کارآمد آن در مقایسه با فتوشاپ بود. رفتهرفته لایتروم به تنها برنامه مورد استفاده برخی عکاسان قرار گرفت.
Lightroom با داشتن دو ویژگی خلاقه نسبت به فتوشاپ، توانست در مقام بالاتری نسبت به این برنامه قرار بگیرد. نخست اینکه این برنامه مخرب نیست. به این معنا که گرچه تغییرات دلخواه بر تصویر اعمال میشوند؛ اما همواره میتوان تصویر را به حالت نخست خود بازگرداند.
این توانایی حتی هنگامی که برنامه را میبندیم یا پس از پاک کردن تصویر اصلی از هارد سیستم نیز قابل دسترس است. بنابراین بسیاری از عکاسان میتوانند با خیال راحت به ویرایش تصاویر خود بپردازند. مورد دوم سیستم فهرست بندی داخلی لایتروم است که توانایی بسیار چشمگیری دارد. با کمک این سیستم میتوان اطلاعات مخفی تصاویر را تغییر داد. همچنین میتوانیم مجموعههای گوناگونی ایجاد کرده و آنها را رتبهبندی کنیم.
افزایش تقاضا برای ویرایش تصویر در سیستمهای گوناگون و مختلف و نیز علاقه ویرایشگران به ذخیره پروژه خود در فضای ابری، نسخه دوم این برنامه با نام Adobe Lightroom CC عرضه شد. این نسخه رابط کاربری سادهتری داشت و ابزاهای ویرایش آن نیز دیگر نیاز به پشتیبان از حافظه داخلی سیستم نداشتند. فایده دیگر این نرمافزار، همگامسازی تصاویر ویرایش شده بین دستگاههای گوناگونی همچون رایانه، تبلت و تلفن همراه بود که مورد استقبال نیز قرار گرفت.
کاربر با داشتن یک اکانت Adobe Creative Cloud و بالا آورد آن روی دستگاههای گوناگون خود، میتوانست هر زمان که بخواهد به پروژههایش دسترسی داشته باشد. البته خرید فضای ابری از شرکت ادوبی در ایران دشواریهای خودش را دارد که سبب دلسری کاربران میشود. بنابراین دراین نوشتار به بررسی برنامه Adobe Lightroom Classic میپردازیم که بیشتر عکاسان آن را به خوبی میشناسند و بدان علاقه دارند.
مزایا
- نرمافزاری همهکاره برای عکاسان
- بهترین گزینه برای ساماندهی به فایلها، اعمال تغییر بر اطلاعات مخفی و دستهبندی
- خروجی گرفتن ساده
- تغییر نام گروهی تصاویر و اعمال تنظیمات دلخواه در یک تصویر، سرتاسر یک مجموعه یا کاتالوگ
- شخصیسازی تنظیمات و ذخیره آنها به عنوان فیلتری خاص
معایب
- تصاویر بایستی در قالب کاتالوگ وارد شوند
- کاتالوگهای بزرگ (تعداد تصاویر زیاد) سبب کندی برخی سیستمها میشود
- برخی از ویرایشهای تصاویر همچنان نیازمند فتوشاپ است
مقایسه Lightroom و Adobe Bridge
اکنون که آشنایی نسبی با هریک از نرمافزارها بهدست آوردید؛ در ادامه نگاهی به ویژگیهای اصلی و کلیدی آنها میاندازیم و با یکدیگر مقایسه میکنیم. مواردی چون، ساماندهی فایلها، رابط کاربری و سادگی استفاده و تواناییهای ویرایش تصویر که میتواند شما را در انتخاب بهتر یاری بخشد.
ساماندهی و رسیدگی به فایلها
هر دوی این برنامهها توانایی بسیار خوبی در انجام وظایف عمومی مانند سازماندهی و رتبهبندی فایلها، مشاهده اطلاعات مخفی، ایجاد کاتالوگ، خروجی گرفتن و… دارند. کاربر میتواند به سادگی و با دقت کافی تصاویر خود را مشاهده کند، به هریک امتیاز دهد، مجموعهای از تصاویر پدید آورد یا فیلتری تنظیم و ذخیره کند. البته ساماندهی فایلها امری سلیقهای است. برخی علاقه دارند خودشان این کار را انجام دهند و برخی نیز آن را به نرمافزار میسپارند.
اگر به انجام دستی این کار علاقه دارید؛ بریج را انتخاب کنید و اگر تمایل دارید نرمافزار این کار را انجام دهد تا زمان مازاد صرف نکنید؛ Lightroom گزینه مناسبتری است. بریج همچنین پا را فراتر گذاشته و با دستری به تمام تصاویر ذخیره شده بر سیستم شما، آنها را به شما نشان میدهد؛ بدون اینکه نیاز باشد فایلی را در برنامه بارگذاری کنید. در مقابل لایتروم این توانایی را ندارد و شما بایستی بهصورت دستی فایل خود را در برنامه آپلود کنید.
هنگام وارد کردن یک فایل از منبعی خارجی (مموری دوربین یا هارد اکسترنال) Lightroom آنها را در سیستم شما ذخیره میکند. برای این کار، پوشهای با اسم سالی که فایلها ثبت شدهاند ایجاد کرده و تصاویر مربوط به هر سال را در آنها ذخیره میکند. سپس برای دسته بهتر و دسترسی سادهتر، برای هر روز پوشهای جداگانه ایجاد میکند و تصاویر هر روز در پوشه مخصوص به خودش قرار میدهد. بنابراین بدون اینکه نیاز باشد تصاویر را ابتدا در سیستم خود ذخیره کرده و سپس وارد لایتروم کنید؛ میتوانید به صورت مستقیم از حافظه خارجی خود، هرکدام که مد نظر دارید را در لایتروم آپلود کنید.
برای انجام این کار کافی است ابتدا نرمافزار را اجرا کرده و سپس حافظه خود را به سیستم متصل کنید. لایتروم به صورت خودکار تصاویر را شناسایی کرده و در صورت تایید شما آنها را وارد میکند. در ادامه نیز یک پشتیبان از تصاویری که وارد کردهاید با ترتیبی که گفته شد؛ در سیستم شما ذخیره میکند. اما بهخاطر داشته باشید که در صورت جابهجا کردن این پشتیبان، لایتروم دیگر نمیتواند تصاویر شما را بشناسد و از شما اطلاعات مکان جدید را درخواست میکند.
در صورتی که فرآیند بالا را نمیپسندید؛ میتوانید از ادوبی بریج استفاده کنید. نه نیاز به وارد کردن فایل دارد و نه با تغییر مکان یک فایل، آن را گم میکند. این نرمافزار به دلیل دسترسی یکپارچه به سیستم شما، میتواند هر فایلی که مد نظر دارید را در کمترین زمان ممکن برای شما بیابد. از دیگر تواناییهای جذاب این برنامه میتوان به بازیابی سریع پروژههایی که به تازگی روی آنها کار کردهاید؛ اشاره کرد. گزینه Reveal All Recent Files به شما این امکان را میدهد که پروژههای اخیر خود را که در فتوشاپ، ایندیزاین و ایلستریتر روی آنها کار میکردید را به سرعت بازیابی کرده و به ادامه کار خود بپردازید یا آن را در برنامهای دیگر باز کنید.
در مجموع هر دو برنامه برای مشاهده فایل عالی هستند. البته Lightroom برتریهایی نیز دارد. مثلا حاشیهها در طراحی این برنامه کمتر از بریج هستند. افزونبر این، برای مشاهده یک تصویر در لایتروم، کافی است تنها دوبار روی آن کلیک کنید. در حالی که بریج برای این کار، تصویر مورد نظر را در فتوشاپ باز میکند. در نمایش اطلاعات خام تصاویر اما بریج عملکرد بهتری دارد و جزئیات بیشتری را نشان میدهد. متاسفانه ناتوانی لایتروم دراین بخش ناامید کنندهاست که بریج در مقابل به خوبی خودنمایی میکند.
در این بخش نمیتوان برتری را مطلق را از آن هیچ کدام دانست. هریک از این نرمافزارها تواناییها و برتریهایی دارند که میتواند در مقایسه با دیگری امتیاز بیشتری دریافت کند اما در تمام موارد هیچ کدام برتر از دیگری نیست. افزونبر این تفاوت در سازوکار ساماندهی فایلها که در ابتدا بیان شد؛ انتخابی شخصی و سلیقهای است.
اینکه دوست داشته باشید خودتان دستی آنها را سازماندهی کنید و یا اجازه دهید برنامه این کار را برای شما انجام دهد. البته این را هم در نظر داشته باشید که ادوبی بریج دسترسی بسیار بیشتری به سیستم شما دارد و تا حدودی حریم شخصی شما در مقابل این برنامه شکسته میشود.
ویرایش تصویر
شاید این مقایسه از نظر شما بیمعنی باشد زیرا در یک سو Lightroom قرار دارد با تواناییهای سرشار خود در ویرایش تصاویر و در سوی دیگر ادوبی بریج که حتی توانایی ویرایش فایل داخلی را ندارد. اما درواقع این موضوع ارتباطی با توانایی برنامه ندارد و به شیوه و سازوکار ویرایش تصاویر مربوط میشود.
بدون شک Lightroom نرمافزاری بیرقیب در ویرایش تصاویر است. بخش توسعه یا Develop در این برنامه، دامنه گستردهای از امکانات و تواناییها را برای ویرایش تصویر در اختیار شما قرار میدهد. اصلاح نور و رنگ، اعوجاج تصاویر که عموما ناشی از خطاهای لنز است، کاهش قرمزی چشم، بریدن، تغییر زاوایای تصویر، انواع فیلترها و ترمیم تصویر، از تواناییهای این برنامه دوست داشتنی است. بنابراین طبیعی است که عکاسان این نرمافزار را اولویت نخست خود قرار داده و پیش از همه تصاویر خود را در آن آپلود کنند. با اینحال همچنان برخی عکاسان فتوشاپ را جایگزین لایتروم کردهاند.
اگر شما نیز چنین نظری دارید بنابراین میتوانید از ترکیب ادوبی بریج و فتوشاپ استفاده کنید. استفاده از این ترکیب، بهترینهای هر دو برنامه را در اختیار شما قرار میدهد. مرور فایلها و انتخاب آنها با جستجوگر قدرتمند بریج انجام میشود و ویرایش تصاویر به کمک فتوشاپ. در مقایسه با لایتروم، ممکن است این برتری برخی را وسوسه کند که در روند کار خود تغییر ایجاد کرده و به سراغ ترکیب بریج و فتوشاپ بروند. زیرا همانگونه که اشاره شد؛ شناسایی فایلها در لایتروم قدری چالش برانگیز است. افزونبر این، مرورگر لایتروم قدری کندتر از ادوبی بریج عمل میکند و درکل سرعت سیستم را هنگام آپلود تعداد زیادی فایل کاهش میدهد.
در نرمافزار ادوبی بریج میتوانید با دوبار کلیک روی هر تصویر که فرمت jpeg دارد، آن را در فتوشاپ باز کنید و برای تصاویر خام (RAW) نرمافزار Adobe Camera Raw در نظر گرفته شدهاست. به کمک این دو برنامه میتوانید تغییرات دلخواه را روی تصویر مورد نظرتان اعمال کنید.
افزونبر تصاویر، میتوانید فایلها را بر اساس فرمتشان در دیگر برنامههای این شرکت مانند ایلستریتر، ایندیزاین و ادوبی آئودیشن باز کنید؛ تنها با همان دوبار کلیک کردن. بریج حتی توانایی دسترسی به سایر فایلها را نیز دارد؛ برای مثال میتوانید فایلهای مایکروسافت آفیس را نیز مشاهده کرده و با کلیلک کردن آنها را باز کنید.
گرچه تواناییهای ادوبی بریج در مرور فایلها و جابهجایی میان برنامههای گوناگون توانایی بسیاری دارد؛ اما باز هم برنده این رقابت لایتروم خواهد بود. ویرایش تصویر، کاری است که Lightroom بهصورت تخصصی برای آن طراحی و عرضه شدهاست. ادوبی بریج میتواند برای کسانی مناسب باشد که نیاز به اعمال تغییرات اندک دارند و هدفشان ویرایش تخصصی و حرفهای تصاویر نیست.
افزونبر این، Lightroom میتواند بهصورت غیر مخرب این کار را انجام دهد که پیشتر درباره فرآیند ویرایش غیر مخرب توضیح داده شد. گرچه فتوشاپ نیز این توانایی را دارد؛ اما لایتروم بسیار سادهتر و بهینهتر عمل میکند. در یک کلام، لایتروم بیش از ۹۰درصد خواسته عکاسان را پوشش میدهد و کمتر عکاسی حاضر به جایگزین کردن آن است؛ حتی با وجود دشواریهای خاص خودش.
رابط کاربری بهتر و استفاده سادهتر
مقایسه این دو نرمافزار در بخش رابط کاربری بسیار دشوار است. لایتروم برنامه قدیمیتری است و با ارائه آپدیتهای گوناگون همچنان ساختار کلی خود را حفظ کردهاست. گرچه بخشهای بسیاری در بخش بالا سمت راست صفحه اصلی وجود دارد؛ اما بیشتر عکاسان به دو بخش Library و Develop بسنده میکنند. فایل مورد نظر را از بخش Library آپلود کرده و در Develop نیز به ویرایش آن میپردازند.
پس از ویرایش نهایی نیز با راست کلیک روی تصویر و انتخاب گزینه خروجی میگیرند. به دلیل محدودیتهایی که در ایران وجود دارد (به دلیل تحریمها و مسائلی از این دست) ذخیره در فضای ابری قدری دشوار است. بنابراین بیشتر عکاسان داخلی خروجی گرفتن و ذخیره روی سیستم یا حافظه خارجی را ترجیح میدهند.
ادوبی بریج نیز طراحی جذاب و خوبی دارد و رابط کاربری آَشنای محصولات ادوبی روی آن سوار شدهاست. افزونبر اینکه با مرورگر قدرتمند خود میتواند فایلها را به سادگی یافته و در برنامههای گوناگون جابهجا شود. گرچه بریج تواناییهای فراوانی دارد و استفاده از آن تا اندازهای ساده است؛ اما سوال اینجاست که اصلا چرا باید ازاین برنامه استفاده کرد؟
شاید نمایشگر فایل بهتری نسبت به Finder در سیستم عامل مک باشد؛ اما آشنایی بیشتر با لایتروم و سادگی استفاده از آن را نیز نمیتوان نادیده گرفت. سامانددهی فایلها، رتبهبندی آنها، ویرایش تصاویر، خروجی گرفتن از آنها و امکانات دوست داشتنی دیگر که برای عکاسان بهخوبی قابل درک است؛ جایگزین کردنش با بریج را تقریبا غیر ممکن میکند.
لایتروم یا بریج؛ کدام انتخاب بهتری خواهد بود
هر دو نرمافزار شباهتهایی به یکدیگر دارند اما از بنیاد کارهای متفاوتی انجام میدهند و انتخاب هریک به نیاز شما بستگی دارد. لایتروم یک ویرایشگر تصویر قدرتمند است که مرورگر فایل (ضعیف) نیز دارد اما نمیتوان چندان به این مرورگر اعتمادی کرد!
در مقابل بریج نرمافزاری است که هسته مرکزی آنرا مرورگری قدرتمند تشکیل داده و برای انجام کارهای دیگر، بین نرمافزارهای گوناگون جابهجا میشود. بنابراین این شما هستید که تصمیم میگیرید با توجه به نیاز خود کدام را انتخاب کنید. بدون شک، برای عکاسان حرفهای که هدفشان ویرایش تصویر است؛ هیچ برنامهای نمیتواند جایگزین لایتروم شود. اما اگر چندان اهل ویرایش تصاویر خود نیستید و یا به صورت تمام وقت و حرفهای عکاسی نمیکنید؛ بریج امکانات بیشتری در اختیار شما قرار میدهد.
اگر به تغییر ساختار فایلهای خود علاقه دارید، تمایل دارید تصاویر را در فتوشاپ ویرایش کنید یا فایلهای شما دامنه گستردهای از عکس و فیلم و موسیقی، طراحی و حتی اسناد را شامل میشود؛ بریج پاسخگوی نیاز شما خواهد بود. اما اگر اولویت نخست شما ویرایش حرفهای تصاویر است و در کنار آن فایلهای خود را ساماندهی نیز میکنید؛ لایتروم رضایت بیشتری برایتان به ارمغان خواهد آورد.
از آنجاییکه در ایران کپی رایت خاصی بابت دانلود و نصب برنامهای پرداخته نمیشود؛ شما میتوانید هر دو را نصب کنید و سرانجام باتوجه به تجربه خودتان تصمیم بگیرید که از کدام استفاده کنید. این مسیر به شما کمک خواهد کرد؛ با تواناییهای هر دو برنامه آشنا شوید و آنها را با یکدیگر مقایسه کنید.