کمبود جهانی تراشه بیش از یک سال است که تاثیر شگرفی بر تمام صنعت فناوری داشته است. با این حال اخباری که اخیرا در صنعت گیم دستبهدست میشود حاکی از آن است که این مشکل به این زودی پایان نمییابد. شرکتهای بزرگ و کوچک بازیساز به خوبی این محدودیت را احساس خواهند کرد. بنابراین نمیتوان این مشکل را تنها مختص غولهای این عرصه همچون سونی و مایکروسافت دانست.
نینتندو و سرچشمه گرفتن اخبار کمبود جهانی تراشه
شاید نینتندو اولین شرکتی بود که این اخبار منفی در مورد کمبود جهانی تراشه از آن سرچشمه گرفت. این شرکت به علت مشکلات ناشی از تامین نیمههادیها پیشبینی کرد که Nintendo Switch احتمالا ۱/۵ میلیون دستگاه فروش کمتری را نسبت به پیشبینیها تجربه خواهد کرد. Shuntaro Furukawa رییس شرکت نینتندو در اینباره اذعان کرد که از ابتدای سال مالی جاری که از ماه آوریل(فروردین و اردیبهشت) آغاز میشود، تغییر مثبتی در این زمینه مشاهده نشده است. طبق اعلام Ko Shiota مدیر ارشد بخش توسعه فناوری نینتندو، این شرکت در حال بررسی طرحها و برنامههایی برای حل مشکل است اما باز هم تضمینی وجود ندارد که این برنامهها محصول بیشتری را در ویترین مغازهها در اختیار خریداران قرار دهد. برای مثال اگر در حال حاضر یکی از کنترلرهای N64 سازگار با نینتندو را در اختیار ندارید، تا سال آینده میلادی شانسی برای تهیه آن نخواهید داشت.
Valve’s Steam و بازهم تاخیر!
عرضه کامپیوتر مخصوص بازی Valve’s Steam Deck نیز تا ۱۱ نوامبر(آبان) به تاخیر افتاد. Valve در یک پست وبلاگی نوشت:
ما تمام تلاش خود را برای حل مسائل زنجیره تامین جهانی انجام دادیم، اما به دلیل کمبود مواد، قطعات به موقع به چرخه تولید نمیرسند تا بتوانیم به تاریخ های هدف عرضه خود برسیم.
حتی قبل از تأخیر، ما این احساس را داشتیم که عرضه Steam Deck در حال کاهش است، زیرا تخمین زده میشود که در اوایل سال ۲۰۲۲ در دسترس بودن سفارشات خیلی زود پس از شروع رزرو اولیه کاهش یابد. اما اکنون، حتی افرادی که تاریخ سفارش به تاریخ دسامبر ۲۰۲۱(آذر و دی) را تهیه کرده بودند، باید کمی بیشتر صبر کنند.
PS5 همچنان کمیاب!
طبق گزارش بلومبرگ، انتظار میرود سونی تعداد کمتری PS5 روانه بازار کند. طبق این گزارش این شرکت در ابتدا پیشبینی کرده بود که تا پایان سال مالی جاری ۱۶ میلیون کنسول تولید کند، اما اکنون این این پیشبینی به رقم ۱۵ میلیون دستگاه کاهش پیدا کرده است. خریداری این کنسول از ابتدای معرفی آن در ماه نوامبر (آبان و آذر) تاکنون همواره بهسختی امکان پذیر بوده است. دورنمای مناسبی برای بهبود وضع کنونی مشاهده نمیشود تا جایی که شرکای سونی، تولید ۲۲/۶ میلیون دستگاه از این کنسول برای سال مالی آینده را هدفی بعید دانستهاند.
Panic’s Playdat ناچار به تغییر CPU شد!
عرضه Panic’s Playdate نیز از اواخر سال ۲۰۲۱ به اوایل سال ۲۰۲۲ موکول شده است. این شرکت ادعا کرده که این تاخیر به علت معیوب بودن باتریهای دستگاه رخ داده است، اما دورنمای مناسبی نیز برای تولید این محصول پیشبینی نمیشود که ناشی از عدم تامین بهموقع قطعات است.
برای مثال در بخش CPU این دستگاه مشکل عدم تامین تا ۲ سال آینده وجود دارد. این مشکل، شرکت را وادار به بازطراحی یک CPU در دسترستر کرده است تا در سال ۲۰۲۲ آن را بهکارگیری کند. این شرکت اعتراف کرده که درصورت عدم تامین قطعات، در دست گرفتن یک Playdate در آیندهای نزدیک دور از انتظار خواهد بود. البته علاقهمندان درصورتی که بسیار مشتاق باشند میتوانند این دستگاه را پیشخرید کنند تا در آینده مجبور نباشند در صفهای خرید این دستگاه وقتشان را تلف کنند.
کاهش توانایی تامین اینتل و اپل
اینها تنها بخشی از تاخیرهایی است که ما از آنها باخبریم و ممکن است اخبار پشت صحنه نیز دیگری وجود داشته باشند که ما از آنها بیخبریم. Phil Spencer رئیس بخش ایکسباکس مایکروسافت در ماه سپتامبر(شهریور و مهر) درباره کمبود جهانی تراشه هشدار داده بود و از ادامه یافتن مشکلات عرضه Xbox در سال ۲۰۲۲ خبر داده بود.
مشکل کمبود جهانی تراشه ریشه در ایرادات موجود در پس پرده تولید کنندگان تراشه دارد. اینتل میگوید کمبود تراشه تا سال ۲۰۲۳ به طول میانجامد. اپل نیز که به تسلط بر روی زنجیره تامین خود شهرت دارد از ضرر ۶ میلیارد دلاری خود به دلیل محدودیتها در سه ماهه گذشته میگوید. البته همین حالا میتوان بسیاری از سختافزارهای اپل را در وبسایت شرکت سفارش داد ولی این گزینه برای قسمت سختافزار گیمینگ چندان مطمئن نیست.
باریکهی نور در میان ظلمات!
البته هنوز نقاط مثبتی در میان نکات منفی که با شما در میان گذاشتیم، دیده میشود. به گفته مدیرعامل Analogue، کریستوفر تابر، عرضه کنسول The Analogue Pocket که تا کنون چندین بار به خاطر کمبود قطعات با تاخیر مواجه شده بود، هنوز به زمان وعده داده شده که دسامبر(آذر و دی ۱۴۰۰) بود، خواهد رسید. هر چند با توجه به اینکه بزرگانی همچون سونی و نینتندو با مشکلات ناشی از کمبود جهانی تراشه دستبهگریباناند، بهتر است خیلی برای عرضه به موقع Analogue هیجان زده نشویم.