«آزادی بیان از اصلیترین و اساسیترین اصول دموکراسی کارآمد است. من میخواهم تا با افزودن قابلیتهای جدید، تغییر الگوریتم توییتر به یک الگوریتم متنباز، شکست و حذف رباتهای اسپم به تمامی انسانها و کاربران توییتر ارزش و اعتبار ببخشم و توییتر را به فضایی بهتر تبدیل کنم.» به نظر شما سخنان ایلان ماسک (ثروتمندترین مرد جهان) کمی مشکوک نیست؟!
ایلان ماسک با پرداخت 44 میلیارد دلار پلتفرم توییتر را تصاحب کرد و جالب اینکه هیئتمدیره توییتر نیز این پیشنهاد را قبول کرد! تمام این اتفاقات یعنی قرار است تا قدرت ایلان ماسک از پاراگ آگراوال (مدیرعامل توییتر) هم بیشتر شود! چرا وقتی ایلان ماسک با این سرمایه هنگفت خود قادر به خرید شرکت موتورولا، ساخت یک پل یا زندگی در کاخ باکینگهام بود، باید به تصاحب توییتر و خرید سهام آن اقدام کند؟!
روزگار عجیبی است. فقط در مدت کمتر از دو ماه بهراحتی یکی از کاربران جنجالی و پرحاشیه توییتر به مالک اصلی آن تبدیل میشود! این اتفاق همه را با این سؤال در خلوت خودشان تنها گذاشته است: «ثروتمندترین مرد جهان چه خیالی در سر دارد و برای خبرسازترین پلتفرم اجتماعی (توییتر) چه خوابهایی دیده است؟!» در این سری از مقالات اخبار تکنولوژی روز دنیا میخواهیم به داستان تصاحب توییتر بپردازیم.
من و شما هیچوقت نمیتوانیم از اتفاقات پشت پرده سر دربیاوریم و یا قصد و نیت ایلان ماسک برای خرید سهام توییتر را بفهمیم، مگر تا زمانی که خودش اعلام کند چه خیالاتی در سر دارد. اما اطلاع از تمام اتفاقات جنجالی این مدت تا لحظه خرید سهام توییتر و حتی داستان عجیبوغریب و بودار عضو جدید هیئتمدیره توییتر اصلاً خالیازلطف نیست. این داستان جذاب و شنیدنی را از دست ندهید. از کجا معلوم! شاید چند صدسال آینده مادران داستان خرید پرحاشیه ثروتمندترین مرد جهان را برای فرزندشان در هنگام خواب تعریف کنند!
سیر تا پیاز داستان خرید مشکوک و غافلگیرکننده توییتر و ایلان ماسک چیست؟
تا قبل از سوم آوریل (14 فروردین)، ایلان ماسک (سهامدار شرکت تسلا و اسپیس ایکس) فقط یک کاربر جنجالی، پرحاشیه و اعصابخردکن توییتر بود، اما فقط در عرض یک شب به بزرگترین سهامدار حقیقی شرکت توییتر تبدیل شد. این پلتفرم اجتماعی تا به الان شرکت سهامی عام بود ولی از الان به بعد دیگر نیست! لحظه حساس ماجرا هم زمانی است که حتی هیچکس نمیداند توییتر در دستان قدرتمند ایلان ماسک با چه تغییراتی روبرو خواهد شد.
طبق گزارش دقیق سایت اخبار تکنولوژی The Verge قرار است تا ایلان ماسک برای خرید سهام و یا به عبارتی دیگر تصاحب توییتر مبلغ 44 میلیارد دلار یعنی بهازای هر سهم مبلغ 20/54 دلار را پرداخت کند. حالا مرد ثروتمند داستان ما چگونه قصد پرداخت این مبلغ را دارد؟! خیلی راحت!!
او اعلام کرده است که 21 میلیارد دلار را از جیب مبارک خود پرداخت میکند و برای مابقی آن نیز یک وام 5/25 میلیارد دلاری از بانک میگیرد. میدانید فاجعه این اتفاق کجاست؟! بگذارید تا از زبان تحلیلگران برایتان بگویم. تحلیلگران بازار اقتصاد بر این باور هستند که دریافت این وام سنگین و نجومی از بانک به معنای اضافهشدن یک میلیارد دلار هزینه سربار سالیانه برای توییتر است! جای هیچ تعجبی هم نیست که این مقدار پول معادل 20 درصد از کل درآمد سالیانه توییتر است!!
چرا داستان تصاحب توییتر تا این اندازه خبرساز و پرحاشیه شد؟! خب طبیعتاً به دو دلیل.
دلیل اول: ایلان ماسک ثروتمندترین و تأثیرگذارترین مرد جهان است و خب طبیعتاً طرفدارانش علاقه کورکورانه و بیش از حدی به او دارند. حتی دشمنان و منتقدان او نیز همیشه در شبکههای اجتماعی او را دنبال میکنند تا سر از کارهایش دربیاورند.
دلیل دوم: توییتر بهعنوان یک پلتفرم سیاسی شناخته میشود و یک جورایی نبض چرخه اخبار جهان را به دست دارد. تمام سیاستمداران، بازیگران، افراد مشهور و هنرمندان در توییتر فعالیت میکنند و کوچکترین خبر حاشیهساز در توییتر بهسرعت به تیتر داغ و جنجالی روزنامهها و اخبارهای جهان راه پیدا میکند.
قسمت اوج داستان در هنگام اعلامیه عجیب پاراک آگراوال (مدیرعامل توییتر) اتفاق میافتد. او روز بعد اعلام کرد که ایلان ماسک به هیئتمدیره توییتر میپیوندد. ولی چند روز بعد در کمال تعجب و ناباوری همگان متوجه میشویم که ماسک از پیوستن به تیم هیئتمدیره توییتر منصرف شده و این پیشنهاد را رد کرده است. چرا؟! داستان از چه قرار است؟! تمام این اتفاقات نیز بخشی دیگر از استراتژی کثیف مرد ثروتمند داستان ما یعنی ایلان ماسک است.
ایلان ماسک از همان ابتدا به فکر تصاحب توییتر بود و وقتی متوجه شد که بر اساس قانون هیچکدام از اعضای هیئتمدیره اجازه خرید بیش از 9/14 درصد از سهام توییتر را ندارند، از پیوستن به تیم هیئتمدیره منصرف شد. حتی ایلان تقریباً دو ساعت قبل از انتشار خبر رسمی تصاحب توییتر یک پست با این مضمون در صفحه شخصی خود منتشر کرد: «امیدوارم حتی بدترین منتقدان من نیز در توییتر باقی بمانند. زیرا آزادی بیان دقیقاً به همین معنی است.»
آیا از حرکت جالب ایلان ماسک بعد از خرید سهام توییتر خبر دارید؟! پس داستان جنجالی نظرسنجیهایش در توییتر را بشنوید تا درک دلیل تصاحب توییتر برایتان روشن شود!
نظرسنجیهای پرحاشیه و جنجالی ایلان ماسک در توییتر!
در ابتدای کار ایلان ماسک فقط 2/9 درصد از سهام توییتر را خریداری میکند. اما با همین 2/9 درصد نیز به بزرگترین سهامدار توییتر تبدیل میشود. چند روزی از این اتفاق میگذرد و کارهای عجیبوغریب این مرد شروع میشود. در مرحله اول ایلان ماسک برای اضافهشدن گزینه ویرایش توییت در شبکه اجتماعی توییتر یک نظرسنجی راهاندازی میکند. ناگهان بووووم! اکثر شرکتکنندگان در این نظرسنجی رأی مثبت دادند و در فاصلهای کوتاه نیز توییتر از اضافهشدن گزینه ویرایش توییتها خبر داد.
در مرحله بعد ایلان ماسک نیز قابلیتهای دیگری مانند حذف تبلیغات از سرویس Twitter Blue، کاهش قیمت سرویس اشتراکی و اضافهشدن دویج کوین بهعنوان روش پرداخت برای حسابهای توییتر را به نظرسنجی گذاشت. تغییرات جالبی است!
علاوه بر تمام این تغییرات و نظرسنجیهای ایلان ماسک در توییتر جالب است بدانید که ایلان به مدت 4 سال با کمیسیون بازار بورس آمریکا در توییتر مشکل داشت و اتفاقات جالبی در این میان افتاده بود. مثلاً چه اتفاقاتی؟! مثلا! همین داستان تغییر سهام در بازار بورس!
من حتی قدرت ایجاد تغییر در بازار بورس و اوراق بهادار آمریکا را دارم!
«قصد دارم تا سهام تسلا را خصوصی کنم!»
به نظر شما همین توییت ساده از ایلان ماسک تا چه اندازه بازار بورس آمریکا را تکان داد؟! داستان این است که مدتهاست ایلان ماسک بهخاطر توییتهای اشتباه و گمراهکنندهاش با کمیسیون بورس آمریکا درگیری دارد. این درگیری و اختلاف هم در سال 2018 و با انتشار همین پست بالا بهشدت بدتر شد.
کمیسیون بورس آمریکا واقعاً از قدرت ایلان ماسک برای بالاوپایین کردن ارزش سهام شرکتها در بازار بورس فقط با یک توییت بسیار خسته شده بود و اعلام کرد که میتواند بهخاطر همین توییتهای دروغ و اشتباهش از او به دادگاه شکایت کند. تمام این بگیروببندها آخر هم بینتیجه ماند. چراکه بعداً مشخص شد ایلان اصلاً بودجه کافی برای انجام این کار ندارد و دقیقاً همینجا هم کمیسیون بورس آمریکا تلافی کرد و دلش حسابی خنک شد. چه طوری؟! کمیسیون بورس آمریکا از ایلان ماسک به جرم کلاهبرداری شکایت کرد و جریمه ایلان هم این بود که از این به بعد باید تمام توییتهایش قبل از انتشار به تأیید و تصدیق وکلایش برسد.
قطعاً این اتفاق اصلاً بابمیل ایلان ماسکِ قدرتمند و ثروتمند نبود. او حتی قبلاً توییتی با این مضمون داشت که حرف E در کلمه SCE (کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا) مخفف اسم ایلان «Elon’s» و یعنی برای ایلان ماسک است! خب طبیعی است که مرد ثروتمند جهان اعلام کرد که توانایی خرید کمیسیون بورس آمریکا را فقط با پول توجیبیاش دارد و هیچکس توانایی ایستادگی و مقاومت دربرابر او را ندارد و هر چیزی دلش بخواهد بدون توجه به عواقب آن میگوید.
ناگفته نماند که کمییون بورس هم به ارزش وجود ایلان ماسک در بازار سهام بهخوبی آگاه است و بهخاطر این اشتباهات هیچگاه ایلان را برکنار نمیکنند و فقط با یک جریمه ساده همه چیز را حلوفصل میکنند. چونکه برکناری ماسک قطعاً ارزش سهام تسلا را پایین میآورد و این یعنی صدمهزدن به دیگر سهامداران.
خلاصهکه هنوز هیچکس از قصدونیت ایلان ماسک برای تصاحب توییتر خبری ندارد و معلوم نیست که ایلان چه برنامههایی در سر دارد. اما تا الان همگی میدانیم که خب تمام این توییتها و داستانها برای کمیسیون بورس اوراق بهادار آمریکا نتیجه خوبی بههمراه نداشته است.
خب سوال اصلی اینجاست که تمام این تلاشهای برای چیست؟! هدف اصلی ایلان ماسک از خرید توییتر یا راهاندازی شعار آزادی بیان چیست؟ اصلا چرا ایلان ماسک باید دست به تصاحب توییتر بزند؟
چرا ثروتمندترین مرد جهان از آزادی بیان در توییتر گلایه میکند؟!
به نظر من درک این اتفاق بسیار ساده است. من و شما بهعنوان یک کاربر معمولی در توییتر اگر از نبود آزادی بیان در این شبکه اجتماعی معترض باشیم، یعنی از این ناراحتیم که نمیتوانیم همه حرفهای دلمان را بدون پیامد و یا دردسر بعد از آن بیان کنیم. زیرا این شرکتها خودشان تصمیم میگیرند که چه محتوایی در پلتفرمشان منتشر شود.
اما وقتی ایلان ماسک (ثروتمندترین مرد جهان) با سرمایه 273 میلیار دلاریاش از نبودِ آزادی بیان در توییتر گلایه میکند، در اصل منظورش این است که من باید در جایگاه نظارت بر تولید محتوا در این شبکه اجتماعی بنشینم و تصمیمگیری کنم. در حقیقت صحبتها و نظرات همه و مطالب منتشرشده در توییتر باید همسو و همراستا با خواستهها و نظرات ایلان ماسک باشد. در نهایت هم او میتواند هر پستی را بدون توجه به پیامدش راحت منتشر کند.
خب نقطه اوج داستان و تمام این اتفاقات کجاست؟! قطعاً بهیاد دارید که پس از هجوم تعدادی از طرفداران خشونتطلب ترامپ به ساختمان کنگره، حساب کاربری توییتر ترامپ برای همیشه مسدود شد. نظر ایلان ماسک در مورد این اتفاق چیست؟! او میگوید: «اگر تروث سوشال (شبکه اجتماعی دونالد ترامپ) در توییتر بسته شد، فقط بهخاطر نبود آزادی بیان بود.» با این حساب بازگشت دونالد ترامپ به توییتر و آغاز فعالیتهایش پس از تصاحب توییتر توسط ایلان ماسک نباید اتفاق غیرمنتظرهای باشد.
حال که این داستان پر فرازونشیب را خواندید، جالب است بدانید که ایلان ماسک با 44 میلیارد دلار پول چه کارهای دیگری میتوانست انجام بدهد. کارهایی که شاید هضم آنها برای من و شما به این راحتیها نباشد! ولی باز ایلان تصمیم گرفت مثل همیشه عجیبوغریب رفتار کند و همه ما را شگفتزده کند.
44 میلیارد پول و خریدهای شگفتانگیز ایلان ماسک!
تصاحب توییتر با 44 میلیارد پول بیزبان!! لحظاتی شما را با این سوال در خلوت خودتان تنها میگذارم تا بهخوبی این موضوع را بررسی کنید: «ایلان ماسک با 44 میلیارد دلار چه چیزهای دیگری میتوانست بخرد؟!»
خرید شرکت فیات کرایسلر
ایلان ماسک با این سرمایه میتوانست شرکت خودروسازی فیات کرایسلر را بخرد که آنچنان هم دور از انتظار نیست. شرکت فیات کرایسلر از بزرگترین و موفقترین شرکتهای ماشینسازی در اروپا است و شرکتهایی مانند آلفا رومئو، جیپ، دوج، فیات، کرایسلر و RAM نیز از زیرمجموعههای آن هستند. شاید خرید این شرکت با این سابقه درخشان و مهندسان توانمند میتوانست بهعنوان سکو پرتاب برای رویاهای بلندپروازانه ثروتمندترین مرد جهان باشد.
خرید شرکت مخابراتی وودافون
وودافون را دیگر همگی ما میشناسیم. بزرگترین شرکت مخابراتی سیار در جهان که ایلان ماسک بهراحتی با 43 میلیارد دلار میتوانست آن را بخرد. حالا چرا شرکت وودافون؟ چونکه شرکت وودافون بهعنوان یک گزینه مناسب برای گستش شبکه Starlink و اینترنت سیار است. خب ایلان میتوانست با خرید این شرکت برای پیشبرد مقاصد و هدفهای خود گام بزرگی بردارد.
کلونیسازی و زندگی در ماه
همگی ما ایلان ماسک را با آرزوی کلونیسازی در ماه میشناسیم. زندگی در ماه از اولین رویاهای جاهطلبانه ایلان ماسک است. انجام این کار قطعاً به فراهمسازی زیرساختهای بسیاری (مانند ساخت یک پایگا هوایی در ماه) نیازمند است.
ازآنجایی که شرکت اسپیکس ایکس (SpaceX) ایلان ماسک با ناسا در زمینه فرستادن دوباره انسان به ماه همکاری میکند و حتی شرکت اسپیس ایکس مبلغ هنگفتی هم بابت این همکاری از ناسا گرفته است، پس بهتر نبود تا ایلان ماسک هرچه سریعتر در راستای تحقق این هدف و آرزوی دیرینه خود گام برمیداشت و این پول هنگفت را در جیب شرکت خودش یعنی اسپیس ایکس نگهمیداشت؟!
خلاصه که تمام این اتفاقات جای بحث و جدل بسیاری دارد. خیلی از طرفداران ایلان ماسک او را بهخاطر انجام این کار تشویق کردهاند و قاعدتاً مخالفانش هم شروع به سرزنش او کردند. درنهایت فرقی نمیکند که تمام مردم دنیا چه حرفها و شایعاتی پشت سر ایلان ماسک راه انداختهاند! او در نهایت کار خود را میکند و به خواسته خود میرسد.
به نظر شما ایلان ماسک چرا توییتر را تصاحب کرد؟! یا حتی سوال جنجالیتر این است که حالا بعد از تصاحب توییتر چه برنامههایی در سر خود دارد؟! قطعاً ایلان ماسک هیچ کاری را بیدلیل انجام نمیدهد. راستی حتماً نظراتتون را برای من در قسمت نظرات بنویسید. خوشحال میشوم آنها را بخوانم. این بحث خیلی هیجانانگیزه و قطعاً نظرات مختلفی هم درموردش وجود دارد. نظر شما درباره تصاحب توییتر چیست؟
از نظر من فقط داره بازار گرمی میکنه تا اسمش سر زبون ها بیوفته… و قصدی برای خرید نداره اصلا