شاید تعجب کنید، اما در حال حاضر در برخی از بیمارستانهای آمریکا، AI به جای پزشکان در حال تشخیص سرطان افراد مختلف است. پزشکان این بیمارستانها اعتقاد دارند که هوش مصنوعی میتواند جان بسیاری از انسانها را با تشخیص درست سرطان نجات دهد. AI توانسته است نشانههای اولیه سرطان را در مواردی مشاهده کند که پزشکان پس از سالها، از تشخیص آن عاجز بوده اند.
نقش مهم هوش مصنوعی در پزشکی
بر اساس یک مطالعه که در سال ۲۰۲۰ در Annals of Internal Medicine منتشر شد، پزشکان برای هر بار ویزیت بیماران حدوداً شانزده دقیقه وقت میگذارند. در واقع ویزیت یک بیمار عادی برای پزشکان شانزده دقیقه زمان میبرد. ظاهراً برای کاهش این زمان، بهترین راه ممکن استفاده از AI است.
Navina یک شرکت تکنولوژی پزشکی مستقر در نیویورک است که یک ابزار هوش مصنوعی را برای کمک به پزشکان ساخته است. این ابزار پزشکی قصد دارد به پزشکان کمک کند تا بتوانند زمان ویزیت بیماران را به شکل چشمگیری کاهش دهند.
پلتفرم Navina از هوش مصنوعی تولیدی یا خلاق (Generative AI) استفاده میکند تا نحوه استفاده از دادهها در تعامل بین پزشک و بیمار را تغییر دهد. رونن لوی، مدیر عامل این شرکت به تازگی در این مورد بیشتر سخن گفته است.
لوی گفت که هدف اصلی شرکت، بهره گیری از هوش مصنوعی در مرحله اولیه مراقبت، تعاملات پزشک و بیمار را معنادارتر و مؤثرتر خواهد کرد و با ارائه یک فهم عمیق در زمینه، موجب تثبیت رابطه مذکور میشود. او در یک مصاحبه با Fox News Digital اظهار نمود که مشکل خستگی بیش از حد پزشکان (به دلیل ویزیتهای طولانی) یک نگرانی گسترده است.
پزشکان باید هر روز هزاران نفر را در قالبهای مختلف مورد بررسی قرار دهند. این امر شیفت پزشکی را به یکی از خستهکنندهترین شیفتهای شغلی در جهان تبدیل کرده است. وی افزود: «هوش مصنوعی میتواند حجم بالایی از دادهها را در کثری از ثانیه پردازش کند و اصطلاحات پیچیده پزشکی را به صورت سادهتر و کوتاهتر برای بیماران خلاصه نماید».
لاوی میگوید هدف دوم شرکت او تبدیل شغل پزشکی از یک شغل مربوط به درمان به یک شغل مرتبط با پیشگیری از بیماریهای مختلف است. این امر میتواند به تشخیص زودهنگام علل بیمارهای مختلف، تسهیل تشخیص بیماری و حتی نجات جان انسانها کمک کند.
لاوی ادامه داد: «Navina مجموعه بسیار مناسبی از ابزارها را در اختیار پزشکان قرار میدهد که برای درک بالینی دادهها در مرحله مراقبت، قبل یا حتی در حین ویزیت بیمارشان به آنها نیاز دارند». هدف سوم از ایجاد Navina کمک به پزشکان جهت استفاده بهتر از دادههای موجود به منظور ارائه مراقبتهایی متناسب با نیاز کاربران است. این امر میتواند در زمینه بیمه درمانی نقش مهمی داشته باشد.
ایجاد یک پرونده ویژه برای بیماران
در بخش مرکزی کمیته پزشکی ویرجینیا (CVFP)، شرکت Narvina به پزشکان کمک کرده است تا بیماریهای بسیار خطرناکی از جمله دیابت با عوارض مزمن، بیماریهای کلیوی و چاقی افراطی را به راحتی شناسایی کنند. دکتر جارت داد، مدیر پزشکی CVFP در لینچبرگ،با نگرانی در مورد خطر خستگی پرسنل شروع به جستجوی ابزاری کرد که به 52 پزشکش اجازه دهد تا در حوزه مدنظر خود به روشی سریع و کارآمد اقدام کنند. پس از مشخص شدن هدف شرکت Narvina وی این شرکت را به منظور کنترل خستگی پرسنل کادر درمان انتخاب کرد.
دکتر جارت داد در مصاحبهای به فاکس نیوز دیجیتال گفت: «ناوینا اساساً در صدر تکنولوژیهای مربوط به سلامت الکترونیکی قرار دارد و بررسی دادههای مربوط به هر بیمار میپردازد». هوش مصنوعی این شرکت، تمام اطلاعات مهم بیمار را میگیرد و برای وی یک پرونده ویژه ایجاد میکند، پرونده ای که در آن تمام اطلاعات موردنیاز پزشکان قرار میگیرد.
این ابزار دادهها را از منابع گوناگونی از جمله نتایج آزمایشگاهی، اسکنهای بدن بیمار و اظهارات پزشکان سابق فرد جمعآوری میکند و آنها را به روشی واضح و مختصر به پزشک جدید وی ارائه میکند. از نظر دکتر جارت داد پلتفرمهای هوش مصنوعی دیابت را با دقت بالا پیش بینی میکند اما، جایگزین روند مراقبت از بیمار نخواهد شد.
Navina برای بیماران دیابتی نیز برنامه خاصی دارد. این هوش مصنوعی به دنبال آخرین آزمایش هموگلوبین A1C برای مشاهده میانگین سطح قند خون (گلوکز) و همچنین آزمایش ادرار میگردد تا بتواند آسیبهای وارد شده به کلیهها را تشخیص دهد.
Navina به پزشکان کمک میکند تا حتی در حوزههایی که تخصص آن را ندارند نیز نظر خود را بیان کنند. به عنوان مثال پزشکی که در حوزه غدد تخصص دارد میتواند در سایر حوزههای پزشکی نیز به بررسی بیماران بپردازد. این امر شاید در حال حاضر خطرناک به نظر برسد، اما در آینده موجب میشود تا نیاز به پزشکان در حوزههای گوناگون کمتر گردد. AI موجب میشود تا پزشکان بتوانند اطلاعات مربوط به بیماران خود را خیلی سریع و بدون دردسر به دست بیاورند، آن هم بدون اینکه نیازی به بررسی پروندههای پزشکی وجود داشته باشد.
تشخیص بیماریهای خطرناک به کمک AI
جایی که AI بیش از پیش میدرخشد، تشخیص بیماریهای خطرناک است. تشخیص دادن بیماری خاصی همچون آمفیزم ریوی کار آسانی نیست و هر پزشکی نمیتواند آن را انجام دهد. در واقع برای تشخیص این بیماری باید تصاویر مربوط به ریه بیمار را به طور کامل بررسی کنید. امری که هم زمانبر است و هم ممکن است از عهده هر پزشکی برنیاید.
این در حالی است که هوش مصنوعی تنها با یک بار آنالیز تصاویر مربوط به شما در این زمینه کمک خواهد کرد. Navina به پزشکان مرکز CVFP کمک کرده است تا بتوانند خطرناکترین بیماریهای موجود را نیز به راحتی تشخیص دهند. امری که بدون بهرهگیری از AI واقعاً امکانپذیر نیست و یا آنقدر هزینهبر است که بسیاری از بیمارستانها به سمت آن نمیروند. در کنار هوش مصنوعی، از برنامههای دیگری همچون برنامههای Medicare Advantage و Savings Medicare نیز استفاده میشود که هر یک کاربرد خاص خود را دارند.
استفاده از هوش مصنوعی به منظور کاهش میزان هزینههای بیمارستانی نیز اهمیت بالایی دارد. وقتی که بیمارستانها بدانند هدف نهایی چیست و بیماران مدنظرشان به چه ابزارهای خاصی نیاز دارند، طبیعتاً خیلی بهتر میتوانند هزینههای خود را کنترل کنند و در عین حال خدمات مناسبتری را به بیمارانشان ارائه دهند. هوش مصنوعی به پزشکان کمک میکند تا کارهایی را انجام دهند که از انجام آن لذت میبرند و کارهایی را که موجب خستگی آنها میشود را حذف کنند.
پزشکان با تمام اطلاعاتی که دارند به بیمار نزدیک میشوند تا مشخص کنند که چه خطراتی برای بیمار وجود دارد، آنها باید مراقب چه چیزهایی باشند و چگونه بیمار را به روشی مناسب درمان کنند. همه این کارها با کمک AI نیز امکانپذیر است.
لزوم تعیین مقررات ویژه
لاوی، مدیرعامل Navina، اعتقاد دارد که مانند دستگاهها و روشهای درمانی پزشکی، برای اطمینان از قابل اعتماد و دقیق بودن سیستمهای AI به اعتبارسنجی و مقررات گسترده نیاز داریم. بهرهگیری از AI به شکل خودسرانه نتیجه خوبی را به ما ارائه نخواهد کرد.
او گفت: «وقتی صحبت از درمان بالینی میشود، قابلیت اطمینان به AI بسیار مهم است». پزشکان معمولاً به چنین ابزارهایی اعتماد نمیکنند و بیشتر دوست دارند تا نظر خود را برتر بدانند. باید منتظر بمانیم و ببینیم که هوش مصنوعی به چه نحو میتواند به پزشکان در حوزههای مختلف کمک کند. دکتر جارت داد بیان میکند که اگرچه هوش مصنوعی احتمالاً دارای خطرهای خاصی است، اما میتوان آن را کنترل کرد و به نحو احسن از پیشرفتهای مربوط به آن بهره برد.
او خاطرنشان کرد: «AI هیچ خطری برای حفظ حریم خصوصی شما ندارد، زیرا فقط به اطلاعات مربوط به بیماریتان دسترسی پیدا میکند». او گفت: «من فکر میکنم این ابزار فوق العاده ای برای پزشکان خواهد بود تا بتوانند از آن به نفع بیماران استفاده کنند».
هوش مصنوعی یا AI به ما کمک میکند تا به جای انجام کارهای تکراری و خستهکننده، بیشتر به سراغ کارهایی برویم که از انجام دادن آنها لذت میبریم. با وجود هوش مصنوعی دیگر وقتی چهل و پنج سالتان شده است حسرت روزهای جوانی خود را نخواهید خورد و مدام به این فکر نمیکنید که چقدر از عمر خود را صرف کارهای بیهوده کردهاید.
منبع: فاکس نیوز