پردازنده ۳ نانومتری اپل چیست و چرا اینقدر اهمیت دارد؟

انتظار می‌رود که اپل به زودی به سراغ تولید پردازنده‌های ۳ نانومتری برود، یک پیشرفته فوق‌العاده که احتمالاً در نیمه دوم امسال رخ خواهد داد. پرسش اصلی آن است که این پیشرفت چه معنی خاصی دارد و چرا باید به آن توجه داشته باشیم؟

اطلاعات جدید در مورد پردازنده ۳ نانومتری اپل

پیش از هرچیز باید با چند اصطلاح اختصاصی آشنا شوید. Semiconductor fabrication فرآیندی است که از آن برای ساخت تراشه‌ها استفاده می‌شود. نود (node) یک پردازنده، نشان‌دهنده کوچک‌ترین ابعاد ممکن جهت ساخت پردازنده است که با واحد نانومتر (nm) اندازه‌گیری می‌شود. node یک تراشه به تعیین چگالی ترانزیستور و همچنین هزینه، عملکرد و کارایی آن کمک می‌کند. هرچه میزان node یک پردازنده کمتر باشد، میزان پیشرفت آن نسبت به نسل‌های قبلی بیشتر خواهد بود.

اپل در حال حاضر از چه نودهایی استفاده می‌کند؟

اپل آخرین جهش بزرگ در تولید پردازنده‌های خود را در سال 2020 انجام داد، زمانی که با A14 Bionic و تراشه M1 به سمت فرآیند 5 نانومتری حرکت کرد. برخی از تراشه‌های این شرکت همچون S6، S7 و S8 در اپل واچ همچنان از فرآیند ساخت 7 نانومتری استفاده می‌کنند، زیرا بر پایه A13 Bionic (آخرین تراشه 7 نانومتری اپل) طراحی شده‌اند.

اپل سال گذشته تراشه A16 Bionic را همزمان با آیفون 14 پرو و آیفون 14 پرو مکس معرفی کرد. اپل ادعا می‌کند که این یک تراشه 4 نانومتری است زیرا از فرآیند ساخت اختصاصی این شرکت استفاده می‌کند.

پردازنده‌های سه نانومتری چه اهمیتی دارند؟

افزایش تعداد ترانزیستورها به تراشه اجازه می‌دهد تا وظایف بیشتری را به طور همزمان و با سرعت بیشتری انجام دهد، آن هم در حالی که از انرژی کمتری استفاده می‌کند. این همان ویژگی برتر پردازنده‌های سه نانومتری است.

تکنیک‌های جددی ساخت تراشه‌ها به آن‌ها اجازه می‌دهد تا 35 درصد انرژی کمتری مصرف کنند و در عین حال عملکرد بهتری در مقایسه با تراشه‌های 5 نانومتری که اپل برای همه تراشه‌های سری A و M خود از سال 2020 استفاده می‌کند، ارائه نمایند.

بررسی تراشه نیمه هادی tsmc 678×452

تراشه‌های ۳ نانومتری می‌توانند امکان استفاده از ویژگی‌های اختاصی پیشرفته‌تری را فراهم کنند. به عنوان مثال، یک تراشه ۳ نانومتری به طور بالقوه می‌تواند از هوش مصنوعی پیشرفته‌تر، یادگیری ماشینی بهتر و همچنین قابلیت‌های گرافیکی مناسب‌تر پشتیبانی کند.

شایعه شده بود که اپل یک CPU جدید با قابلیت ردیابی پرتو برای A16 Bionic مهندسی کرده است اما در اواخر فرآیند توسعه A15 Bionic این فناوری را کنار گذاشت. با توجه به این موضوع، احتمال پشتیبانی از ردیابی اشعه داخلی در اولین تراشه‌های 3 نانومتری اپل، بسیار محتمل به نظر می‌رسد.

شایان ذکر است که حرکت به یک اندازه تراشه کوچک‌تر نیز می‌تواند چالش‌هایی مانند افزایش چگالی توان، تولید گرما و پیچیدگی ساخت را ایجاد کند. این یکی از همان دلایلی محسوب می‌شود که نشان می‌دهند چرا جهش‌های عمده فرآیند ساخت پردازنده‌های جدید کمتر اتفاق می‌افتند.

بر اساس اطلاعات جدید، تراشه‌های سیلیکونی اپل که بر روی فرآیند ۳ نانومتری ساخته می‌شوند، دارای حداکثر چهار بخش مختلف هستند که تا 40 هسته محاسباتی را پشتیبانی می‌کنند! تراشه M2 دارای یک CPU 10 هسته ای و ‌M2 Pro و Max دارای پردازنده‌های 12 هسته ای هستند، بنابراین فناوری 3 نانومتری می‌تواند عملکرد چند هسته ای این پردازنده‌ها را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.

اولین تراشه‌های 3 نانومتری چه زمانی عرضه می‌شوند؟

TSMC از سال 2021 آزمایش‌های خود را بر روی تولید ۳ نانومتری متمرکز کرده است. انتظار می‌رود TSMC تولید تجاری کامل تراشه‌های 3 نانومتری را در سه ماهه چهارم سال 2022 آغاز نماید.

گمان می‌رود سفارش تراشه‌های 3 نانومتری اپل به قدری زیاد باشد که کل ظرفیت تولید TSMC را برای امسال اشغال کند. گزارش‌های اخیر حاکی از آن است که tmsc در تلاش برای تولید دستگاه‌های خاص ساخت تراشه‌های ۳ نانومتری برای پاسخگویی به تقاضاهای اپل است.

تحلیلگران بر این باورند که TSMC مشکلاتی دارد که بر افزایش حجم تولید فناوری جدید تراشه تأثیر می‌گذارند. این احتمال وجود دارد که برخی از دستگاه‌های دارای پردازنده M3 به دلیل این مشکلات کمی تاخیر داشته باشند، اما بعید به نظر می‌رسد که اپل بخواهد عرضه مدل‌های A17 Bionic و iPhone 15 Pro را به تعویق بیندازد.

هنگامی که تولید 3 نانومتری به خوبی رونق گرفت، TSMC به سمت 2 نانومتر خواهد رفت. انتظار می‌رود در سال 2025 تولید روی نود 2 نانومتری آغاز شود.

کدام دستگاه‌ها دارای تراشه‌های ۳ نانومتری اپل خواهند بود؟

شایعه شده است که اپل حداقل دو تراشه ساخته شده با فرآیند۳ نانومتری TSMC را همین امسال معرفی می‌کند: تراشه A17 Bionic و ‏M3. اولین دستگاه‌های حاوی A17 Bionic احتمالاً آیفون 15 پرو و آیفون 15 پرو مکس هستند که انتظار می‌رود در پاییز عرضه شوند.

پردازده M3

انتظار می‌رود اولین دستگاه‌های دارنده M3 مک بوک ایر 13 اینچی، آی مک 24 اینچی و آیپد پرو باشند. آیفون 15 پرو و آیفون 15 پرو مکس تنها دستگاه‌هایی هستند که گفته می‌شود دارای تراشه A17 Bionic خواهند بود، اما احتمالاً در سال 2024 در آیفون 16 و آیفون 16 پلاس و دستگاه‌های دیگری مانند آی‌پد مینی و اپل تی‌وی شاهد پردازنده ۳ نانومتری اپل خواهیم بود.

اپل در حال کار بر روی چندین تراشه M3 با کدهای Ibiza، Lobos و Palma است. مینگ چی کو، تحلیلگر معروف معتقد است که مدل‌های جدید مک بوک پرو 14 و 16 اینچی که در سال 2024 عرضه می‌شوند، از تراشه‌های M3 Pro و M3 Max استفاده خواهند کرد.

منبع: macrumors

پردازنده ۳ نانومتری اپل چیست و چرا اینقدر اهمیت دارد؟ - نانومتری

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید