اگر به فروشگاههای خرید کامپیوتر بروید مدلهای متنوعی وجود دارند که در چه بحث قدرت و چه در زمینه طراحی میتوانند جذاب باشند اما اپل با معرفی کامپیوتر Mac Studio خود یک گام فراتر رفته و از محصولی رونمایی کرد که نه تنها طراحی منحصربفردی دارد، بلکه در عین داشتن ظاهر مینیمالیستی، سخت افزار قدرتمندی شامل آن شد.
این دستگاه توانایی پردازشی بالایی دارد و کاربر میتوان برای اموری نظیر تدوین، ویرایش محتوا و تولید آن از این دستگاه بهره گیرد. دیوایسی که هیچ نقصی در عملکرد خود نداشته و برای اجرا برنامه ویرایشگری چون DaVinci Resolve گزینه عالی تلقی میشود و ما در این مورد با بررسی که داشتیم، به نتیجه بزرگی دست یافتیم. گذشته از این برنامه میتوان در تجربه با برنامه ادوبی پریمیر هم کاربری خوبی داشت.
ما پیش از این دستگاههای مجهز به گرافیک انویدیا را مورد استفاده قرار میدادیم اما از وقتی که به اپل کوچ کردیم، عملکرد آن نظر ما را به خود جلب کرد و تصمیم گرفتیم تا کامپیوتر Mac Studio به عنوان رایانه اصلی جهت ویرایش محتوا از جمله استفاده برنامه DaVinci Resolve مورد کاربری قرار گیرد. این دستگاه به خوبی توانسته پتانسیل خود را در زمینه سخت افزاری نشان دهد که حقیقتا قابل توجه است.
ما ابتدا مدل پایه مک بوک ایر را با پردازنده M1 که شامل هفت هسته گرافیکی شده و ۸ گیگابایت رم و ۲۵۶ گیگابایت فضای ذخیره سازی دارد، به کار گرفتیم. ممکن است مشخصه خاصی روی آن مشاهده نشود، اما به لطف رمزگذاری داخلی H.264 و H.265، حافظه یکپارچه سریعتر، و بهینه سازیهای DaVinci Resolve برای پردازنده M1، مک بوک ایر به سادگی میتوان یک ویدئو 4کی را ویرایش کرد.
کامپیوتر Mac Studio ساده اما پرتوان
ما تاکنون حدود ۴۰ ویدیو با MacBook Air تولید کردهایم و میتوانیم شایستگی آن را بهعنوان یک رایانه ویرایشگر ویدیو تأیید کنیم. اگرچه به راحتی سرعت آن قابل سنجش نیست، اما این پایداری و قابلیت اطمینان آن است که بیشترین تأثیر را روی کاربر میگذارد. متاسفانه رایانههای ویندوزی تجربه خوبی نبودند و گاه به گاهی دچار مشکل میشدند و همین امر موجب شد تا به سمت سیستم اپل کوچ کنیم.
خوشبختانه از زمان کار با سیستم مک اپل هیچ مشکلی در تجربه کاربری با برنامه DaVinci Resolve نداشتیم. مک بوک ایر در عین اینکه لپ تاپ قدرتمندی در سطح خود بوده و توانست نیازمان را برآورده کند، اما ما نیاز به یک سیستم بسیار قدرتمندتر داشتیم و همین امر موجب شد تا به سراغ محصول دیگر اپل با همان سیستم عامل یعنی کامپیوتر Mac Studio جدید برویم. مدلی که در عین داشتن طراحی مینیمالیستی و جمع و جور، سخت افزار پرتوان هم شامل آن شده که هیچ نقصی را در کاربری به وجود نمیآورد.
ناگفته نماند ما مدل پایه Mac Studio را تهیه کردیم. گزینهای که در کنار قیمت مناسب، مشخصات کلیدی مطلوبی هم ارائه میدهد. از جمله باید به پردازنده M1 Max ده هستهای با ۲۴ هسته گرافیکی و ۳۲ گیگابایت حافظه رم اشاره کرد. همچنین کاربر در این مدل حافظه داخلی ۵۱۲ گیگابایتی سریع NVME هم دریافت میکند. بنابراین اپل با مک استودیو دستگاهی را ارائه داده که تجربه همه جانبهای رقم میزند و قوی به شمار میرود، حتی در مدل پایه.
البته برای خرید نسخه مک اولترا باید دو برابر هزینه بیشتری نسبت به نسخه پایه بپردازید. در باکس خرده فروشی دستگاه متعلقاتی نظیر برچسب مشکی اپل و کابل برق وجود دارند. همچنین دارای چندین پورت روی دستگاه بوده که ما علاقمندان دستگاهی با پورتهای کافی هستیم. ما یک صفحه کلید و ماوس را به دستگاه متصل میکنیم و یک دانگل داریم که اسلات کارت SD و اتصال HDMI را برای یک مانیتور خارجی فراهم میسازد. کامپیوتر Mac Studio دارای تمام پورتهای لازم است که باید به چهار پورت Thunderbolt 4 USB-C، دو پورت USB-A فول سایز، دو پورت USB-C اضافی در جلو و یک پورت اترنت اشاره کرد.
این دستگاه همچنین یک کامپیوتر کوچک و سبک وزنی است که بسیار قابلیت حمل دارد، بخصوص اگر بخواهیم آن را با کامپیوترهای دسکتاپی مقایسه کنیم. از نظر قیمتی، با مبلغ مدل پایه Mac Studio حتی کمتر میتوانید دستگاه ویندوزی تهیه کنید که شامل مشخصاتی چون پردازنده Ryzen 9 5900X با گرافیک انویدیا RTX 3060 با ۱۲ گیگابایت حافظه ویدئویی و ۳۲ گیگابایت رم میشود.
اما دستگاه ویندوزی بسیار بزرگ هستند و در عملکرد قابل قیاس با محصول اپل نیستند، بنابراین ترجیح دادیم یک سیستم کارآمدتر را تهیه کنیم و آن چیزی نبود جز Mac Studio. این دستگاه اپل زمان را برای شما نگه خواهد داشت زیرا با قدرت سخت افزاری بالا خود اجازه میدهد در مدت زمان کوتاهی ویدئو خود را ویرایش کنید، این در حالی بوده که یک سیستم ساده ساعتها میتوان وقت گیر باشد و این موضوع برای تولیدکنندگان محتوا بسیار رنج آور است.
ما برای ویرایش ویدئو وسواس بسیاری به خرج میدهیم و با کمک Mac Studio دیگر فرصت لازم را داریم تا در زمان کافی ویدئو را آماده سازیم و نگران کمبود زمان نباشیم. بنابراین با یک دستگاه سریع و پرتوان از اپل رو به رو هستیم که حرفی برای گفتن باقی نمیگذارد، حتی در مدل سطح پایه.
ما در این میان دو محصول اپل را هم از نظر تدوین ویدئو با هم قیاس کردیم. آنچه متوجه شدیم مصرف انرژی مک استودیو به مراتب کمتر است و در سوی دیگر اختلاف عملکرد سخت افزاری میان پردازنده M1 و M1 Ultra محدود است، بنابراین اختلاف بزرگی نمیتوان مشاهده کرد. البته همین تفاوت عملکردی کوچک موجب شده تا مک بوک ایر در اجرا نخست برنامه DaVinci Resolve کمی کند به نظر برسد اما مک استودیو در هر بار کاربری سریع عمل کرده است.
هنگامی که خواستیم یک کلیپ 26 ثانیهای را تثبیت کنیم، اختلاف خود را آشکار کرد. مک استودیو تنها 14 ثانیه طول کشید و بیش از سه برابر سریعتر از Air بود. با تمام این تفاسیر محصول جدید اپل یک همراه خوب برای شما در کاربری سنگین خواهد بود، بخصوص اینکه از چیپست قدرتمند M1 Max بهره میبرد که در مقایسه با چیپهای مشابه اینتل نه تنها مصرف انرژی کمتری داشته، بلکه توانایی بالایی میتواند از خود نشان دهد.
جایگزین یک سیستم اپل آن هم از نوع مک استودیو یک ارتقا قابل توجه نسبت به مک بوک ایر بوده که از چیپ M1 بهره میبرد. هرچند لپ تاپ مورد اشاره اپل نیز ابزار نامناسبی نیست.