مهمترین نکتهای که هنگام خرید لپ تاپ یا حتی سیستم خانگی باید بدان توجه داشت؛ نیاز است. مقدار و نوع نیاز در تقابل با توانایی فعلی شما تعیین کننده خرید شما خواهد بود. بنابراین بهتر است پیش از مراجعه به فروشگاههای گوناگون و پرسش از فروشندگان، خودتان دست به کار شوید و اطلاعات محصولی که نیاز دارید را جستجو کنید.
بنابراین بهتر است هنگام تصمیم گیری خرید لپتاپ اول نتایج خود را به دست آورده و سپس به سراغ فروشندگان بروید. این کار دو برتری مهم به شما میدهد. نخست اینکه با راهنماییهای گمراه کننده فروشندگان سردرگم نخواهید شد. زیرا فروشنده قصد فروش اجناس خود را دارد و دراین راه ممکن است شما را به خرید کالایی تشویق کند که چندان سودمند نباشد.
بدین ترتیب این شما هستید که تعیین میکنید چه کالایی برایتان مفیدتر است. برتری مهم دیگر این است که انتخابی دقیق خواهید داشت. برای مثال، اگر به دنبال لپتاپی برای انجام کارهای گرافیکی باشید؛ خرید یک لپتاپ گیمینگ منطقی نیست.
آپشنهای سیستم گیمینگ چندان مورد استفاده یک گرافیست نخواهد بود و نیز ظاهر آن نیز شاید برای یک گرافیست مناسب نباشد. اکنون که تصمیم گرفتید خودتان دست به کار شوید و نیازهایتان را مطابق تواناییهای خود (مالی و فنی) تنظیم کنید؛ پیشنهاد میکنم این نوشتار را از دست ندهید زیرا قرار است صفر تا صد آنچه که برای انتخاب یک لپتاپ گرافیکی نیاز دارید را در اختیارتان قرار دهیم.
همانگونه که بیان شد، درابتدا باید نیازهای خود را مشخص نمایید. اما پیش از آن بهتر است تصور ذهنی و انتظارات خود را از خرید لپتاپ اصلاح کنید. یک سوال؛ کدام گیمر، عکاس، تصویربردار، تدوینگر و یا گرافیست حرفهای را میشناسید که تمام کارش را با لپتاپ انجام دهد؟ بدون شک بسیار کم! دلیل ناتوانی لپتاپ در مرتفع کردن نیازهای افراد حرفهای نیست؛ بلکه نوع کاربری تعیین کننده پلتفرم مورد استفاده خواهد بود.
لپتاپها به عنوان کامپیوترهای قابل حمل، انقلابی بسیار بزرگ در زمینه تکنولوژی و سادگی استفاده از آن پدید آوردند. اما آیا این لوازم توانستهاند تمام نیاز را برطرف کنند و انحصار را بهدست بگیرند؟ پاسخ این سوال به نوع استفاده کاربر دارد. بدون شک برای کاربری که بیشترین استفادهاش شامل آفیس و نرمافزارهای سبک این چنینی میشود؛ لپتاپ گزینه بهتری از سیستم خانگی است. اما درباره کارهای نیمه سنگین تا سنگین، شرایط متفاوت خواهد بود.
اکنون که خرید لپتاپ قطعی شد؛ بهتر است ابتدا نیازهایتان را مشخص کنید نه توانایی مالی و فنی خود را. به این دلیل که تعیین نیاز، چشماندازی طولانی مدت در اختیار شما قرار میدهد و ارتکاب به ریسکهای کوچک را محدود میکند. برای مثال هنگامی که متوجه شدید به پردازندهای در حد و اندازه i7 اینتل نیاز دارید؛ حتی اگر توانایی مالی شما به اندازه خرید آن نباشد نیز تلاش خواهید کرد تا آن را بهدست آورید یا حداقل نزدیکترین گزینه به آن را خواهید خرید.
پردازنده در خرید لپتاپ
بیشک قلب تپنده هر سیستم الکترونیکی (کامپیوتر، لپتاپ، گوشی، دوربین عکاسی، کنسول بازی و…) پردازنده آن است که قدرت، سرعت، کاربری و از همه مهمتر، قیمت آن سیستم را مشخص مینماید. بنابراین در گام نخست بایستی پردازنده را مورد بررسی قرار داد. دو فاکتور بسیار مهمی که باید همزمان در بررسی پردازنده مورد توجه قرار گیرند؛ رده پردازنده (i3, i5 i7…) نسل تولید پردازنده و سری پردازنده. دقت داشته باشید که تمام این موارد مهم است. بسیاری از افراد هنگامی که صحبت از کار گرفیکی میشود؛ پردازنده i7 شرکت اینتل را متصور میشوند.
قاطعانه باید این تصور اشتباه را رد کرد که تنها سری پردازنده مهم است.
به روز رسانیهایی که شرکتهای سازنده پردازنده در هر دوره انجام میدهند؛ سبب شده که نسلهای جدید حتی در سریهای متوسط عملکرد بهتری از رده بالاهای قدیمی داشته باشند. برای مثال، پردازنده نسل دهم که در سرفیس پرو ۷ قرار دارد؛ عملکردی به مراتب بهتر از پردازنده نسل ششم این شرکت دارد. دلیل این امر نیز کاملا روشن است؛ پیشرفت علم و تکنولوژی! آیا شما حاضر به خرید گوشی که 6 سال پیش ساخته شده، هستید؟ بنابراین نباید انتظار داشته باشید که پردازنده سری هفتم نسلهای گذشته چندان معجزهای انجام دهند. آن هم امروزه که برنامهها مدام بهروز رسانی میشوند و امکاناتی جدید دریافت میکنند. بنابراین تصورات اشتباه را کنار بگذارید و با دید بهتری به داستان نگاه کنید.
نکته مهمی که از دید عموم در خرید لپتاپ پنها میماند؛ سری پردازنده است. حرف یا حروف انگلیسی که انتهای شماره پردازنده قرار میگیرد (Core i7 6800HQ) تعیین کننده نوع کاربری پردازنده است. درواقع این حروف که به اختصار در مشخصات پردازندههای قرار میگیرند؛ مقدار توانایی آن و نوع استفادهشان را مشخص میکنند. برای آشنایی با این موضوع که بسیار مهم و کاربردی است؛ تا میتوانید تحقیق کنید. درمجموع برای انجام کارهای گرافیکی بهصورت روان و مناسب به پردازندهای از نسل هشتم به بالا، ردهi5 یا i7 و در نهایت مناسب برای کارهای گرافیکی (حروف اختصاری H HQ K و دیگر موارد) نیاز دارید.
کارت گرافیک
عموما دستگاههای امروزی دارای گرافیک یکپارچه یا در اصطلاح On Board هستند که میتوان به Iris Plus شرکت اینتل و یا Radeon شرکت AMD اشاره کرد. این گرافیکها گرچه توانمند هستند اما داشتن کارت گرافیک مجزا؛ گزینهای است که هیچ گرافیست حرفهای از آن چشمپوشی نخواهد کرد. حرفهایها ممکن است از صفحه نمایش بزرگ، حافظه بالا و یا حتی سری پردازنده بگذرند؛ اما درباره کارت گرافیک با کسی شوخی ندارند. میتوان گفت که پشتیبان پردازنده و کامل کننده آن کارت گرافیک است.
البته در کاربریهای عمومی و سبک، نیازی به گرافیک مجزا نیست؛ اما اگر قصد انجام کارهای نیمه سنگین تا سنگین را دارید؛ به هیچ وجه کارت گرافیک مجزا را فراموش نکنید. شرکتهایی مانند invdea که از سازندگان بزرگ کارت گرافیک برای سیستمها و لپتاپها به شمار میآیند دستهبندیهای گوناگونی برای تولیدات خود دارند که انتخاب آنها مانند انتخاب سری پردازنده نیازمند دانش و تحقیق در خرید لپتاپ است. البته این میان محصولاتی نیز وجود دارند که با داشتن تنها یک کارت گرافیک یکپارچه به کار خود ادامه میدهند و عملکرد مناسبی نیز دارند اما درکل داشتن کارت گرافیک مجزا نیازی است که بدون شک نداشتنش در آینده گریبانگیر خواهد شد.
رم RAM
رم یا حافظه موقت، فضایی است که پردازنده به صورت موقت و زمان پردازش در اختیار دارد. این فضا هرچه بزرگتر و البته بهینهتر باشد عمل پردازش بهتر، سریعتر و سادهتر صورت میگیرد. بنابراین لپتاپی با رم ۳۲ گیگ عملکردی به مراتب بهتر از لپتاپی با رم ۱۶ گیگ خواهد داشت. بنابراین در انتخاب رم در خرید لپتاپ بایستی بسیار هوشیار بود. افزون بر فضا و مقدار رم؛ نسل تولید شده آن نیز مهم است. همانند توضیحاتی که در بخش پردازنده گفته شد؛ رم نیز نسل به نسل بهینهتر میشود و سرعت و قدرت آن افزایش مییابد.
بنابراین اصلا بعید نیست در سیستمی با ۱۶ گیگ رم DDR4 برنامهها روانتر از سیستمی با رم ۳۲ گیگ از نوع DDR3 اجرا شود. گرچه ممکن است چندان مرسوم نباشد اما انتخاب رم جدید به دلیل مهمتر دیگر، کاملا الزامی مینماید. شاید تنها عنصری که در لپتاپها قابل تغییر و ارتقا میباشد همین رم است. بنابراین اگر شما لپتاپی با ۱۶ گیگ رم نسل چهارم خریداری کنید؛ ارتقای آن بسیار سادهتر و بهصرفهتر خواهد بود. اما اگر رم نسل سوم داشته باشید؛ هنگام ارتقا آنچه که دارید عملا بیاستفاده خواهد ماند. بنابراین بهتر است در زمینه انتخاب رم کاملا به روز عمل کنید.
حافظه
تا همین ۷ سال پیش که حافظههای خشک چندان رایج نبود یا به دلیل قیمت بالا، خریدشان منطقی بهنظر نمیرسید؛ تنها موضوع و فاکتور مهم در بخش حافظه، مقدار آن بود که کارهای گرافیکی مقدار بالایی نیز میطلبید. با فراگیر شدن هاردهای SSD و سرعت بسیار مناسب آنها دیگر موضوع مقدار حافظه مطرح نبود. بسیار ترجیح میدادند لپتاپی با هارد SSD تهیه کنند حتی در مقدار کم (مانند ۱۲۸ گیگ) و در کنارش هارد اکسترنال داشته باشند. اما امروزه بیشتر لپتاپها به حافظههای هیبریدی مجهز شدهاند.
بدین معنا که درون لپتاپهای امروزی مقدار کمی (۱۲۸ یا ۲۵۶ گیگ) هارد SSD قرار گرفته که مختص برنامهها و استفاده پردازش سیستمی است. درکنار این حافظه، مقدار نسبتا زیادی (۱ یا ۲ترابایت) نیز هارد قدیمی یا همان HDD قرار دارد که عموما برای ذخیرهسازی فایلها و اطلاعات استفاده میشود. البته همچنان هستند شرکتهای مانند اپل و مایکروسافت که از یک نوع هارد SSD استفاده میکنند. این سیاست تا کجا ادامه مییابد را هیچکس نمیداند اما اگر شما هم به دنبال خرید لپتاپ بهصرفه هستید؛ بهترین گزینه همان حافظه هیبریدی است.
پورتها
متاسفاه لپتاپهای امروزی در زمینه پورت بسیار فقیر هستند. برخی دلیل را کاهش ضخامت و کاهش وزن میدانند اما میتوان گفت که صرفه اقتصادی حذف پورتها آنقدر بالا هست که کمپانیها با هزار دلیل و برهان چنین موضوعی را توجیه کنند. همین حذف پورت سبب فروش بسیاری از داکهای فول پورت شدهاست. بنابراین شرکت سازنده چندان به فکر من و شما نیست و به دنبال راهی است که از گرم به گرم محصولاتش بیشترین پول را دریافت کند. با اینحال بدون شک شما نیز به پورتهای مانند HDMI،USB3 ،Thunderbolt وCard Reader نیاز خواهید داشت. اگر سیستم مورد نظر شما چنین پورتهایی داشته باشد که چه بهتر اما اگر نداشت ناچار به تهیه داکهای مسافرتی و یا استودیویی خواهید بود.
صفحه نمایش
این بخش از خرید لپتاپ برای شخصی که بیشتر کارش شامل برنامههای بصری و گرافیکی است؛ نباید نقصی داشته باشد. البته این را هم بدانید که کیفیت نمایشگر لپتاپ تنها به کاربر همان لپتاپ کمک میکند تا استفاده بهتری داشته باشد. برای مثال ممکن است یک عکاس، عکسی را در لپتاپ با کیفیت خود ادیت کند و برای کارفرما بفرستد. احتمال اینکه کارفرما اشکالاتی مانند تاریک بودن یا کمرنگ بودن را به عکس وارد کند؛ کم نیست. دلیل بسیار روشن است. شما عکس را در صفحه نمایشی با کیفیت و دقت رنگی بالا ادیت کردید؛ اما کارفرما آن را در نمایشگری به مراتب بیکیفیتتر میبیند.
بنابراین باید چنین چالشهای خرید لپتاپ را نیز در نظر داشته باشید. نکتهای که بسیار مهم است در انتخاب صفحه نمایش، دقت رنگی آن است و در درجه دوم کیفیت آن. شاید برایتان سوال شود که تفاوت این دو در چیست. بدون شک توضیح دقت رنگی، گستره رنگی، عمق رنگ و مواردی ازاین دست، نوشتاری جداگانه و بسیار تخصصی میطلبد اما در همین حد میتوان گفت که هرچه دقت رنگی یک صفحه نمایش یا sRGB آن بیشتر باشد؛ تصاویر به واقعیت نزدیکتر خواهند بود. مقدار این دقت با عدد مشخص میشود و نهایت آن ۱۰۰ است. بنابراین در انتخاب صفحه نمایش سعی کنید به این عدد نزدیک شوید. البته نمایشگرهایی با این دقت رنگ، بدون شک رزولوشن بالایی نیز دارند.
سیستم خنک کنندگی کارآمد
زمانی که در یک لپتاپ سرعت و قدرت اولویت باشد؛ ناخواسته سیستم خنک کننده نیز مهم خواهد بود. قطعات الکترونیکی در مجاورت دمای بالا، بخش بزرگی از توانایی خود را از دست میدهند. بنابراین نیازمند سیستمی خنک کننده هستند تا دمای متعادلی داشته باشند. کارهای گرافیکی به دلیل طولانی بودن و سنگین بودنشان (بسته به نوع نرمافزار) دمای سیستم را بالا میبرند.
بنابراین بهتر است همراه با خرید لپتاپ یک کولپد نیز خریداری نمایید. اما فن داخلی لپتاپ نیز اهمیت بالایی دارد. این فن به دلیل نزدیک بودن به پردازنده و نیز دسترسی به دیگر نقاط حیاتی مانند باتری، نقش مهمی در خنک کردن لپتاپ دارد. بنابراین اولویت شما بایستی داشتن فن قدرتمند باشد. کولپد در مرحله بعدی به سیستم شما کمک خواهد کرد.
باتری
بزرگترین دردسر در لوازم الکترونیک پرتابل مانند لپتاپ، دوربین، گوشی موبایل و… باتری است. باتری و توانایی آن در بسیاری از لپتاپها دلیلی برای خرید آنها شدهاست. بنابراین این گزینه نیز باید برایتان اهمیت داشته باشد. البته این را هم بدانید که پردازشهای گرافیکی و کارهای نیمه سنگین تا سنگین، مصرف انرژی بیشتری دارند و باتری را زودتر تخلیه خواهند کرد؛ بنابراین انتظار فراواقعی نداشته باشید.
از سوی دیگر میزان مصرف لپتاپها تا اندازه بسیاری به نوع پردازش آنها بستگی دارد. درواقع تمام عوامل گفته شده میتواند روی مصرف باتری تاثیر بگذارد. بیشک لپتاپی با پردازنده بهینه که اختلاف بین کمترین سرعت و بیشترین سرعت آن نسبتا زیاد باشد؛ انرژی کمتری مصرف میکند. زیرا این لپتاپ بهینه شده تا در استفادههای معمولی، از کمترین توان پردازنده استفاده کند و در استفادههای نیمه سنگین تا سنگین، قدرت عملکرد پردازنده را افزایش دهد. بیشتر اولترابوکهای امروزی شامل چنین سیستمی میشوند. در کنار باتری، بهتر است نگاهی به شارژر آن در خرید لپتاپ نیز داشته باشید.
جنس بدنه
جنس بدنه و ظاهر در خرید لپتاپ گرچه تا اندازه بسیاری سلیقهای است اما در عملکرد آن نیز تاثیر میگذارد. لپتاپهایی با بدنه فلزی (آلومینیوم و منیزیوم) در مقدار انتقال گرما و نوع آن تواناتر عمل میکنند. از آنجایی که فلزها رسانا هستند؛ بنابراین گرما یکنواختتر در سطح بدنه آن پخش میشود و باز هم به دلیل رسانا بودن فلزات، انتقال گرما از بدنه به بیرون سادهتر انجام میپذیرد. استحکام این سیستمها با توجه به جنس بدنه آنها بسیار بیشتر است و برای جابهجایی اطمینان خاطر بیشتری فراهم میآورند.
افزونبراین، شما یک گرافیست، عکاس، فیلمبردار، تدوینگر و… هستید که لپتاپ بخشی از ابزار کار شماست. مهمترین دلیل شما برای خرید لپتاپ به جای سیستم خانگی؛ قابل حمل بودن آن است. بنابراین انتخاب لپتاپی سبک و البته شکیل و زیبا هم میتواند به شما در حمل و نقل یاری کند و هم در نظر دیگران حرفهایتر جلوه خواهید کرد. فراموش نکنید که برای بقا در بیزینس خود نیازمند دیده شدن هستید. بنابراین هرچه حرفهایتر بهتر!